• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Јасуши Акаши: Армија БиХ изазвала масакр на Маркалама
Јасуши Акаши: Армија БиХ изазвала масакр на Маркалама Штампа Ел. пошта
Написао bigportal.ba   
понедељак, 29 април 2013 16:43

29.04.2013 у 9:25

Власти РБиХ желеле су да формирају муслиманску државу на територији Босне, то је био њихов главни циљ, чуло се у судници Хашког трибунала

Пред Већем Хашког трибунала започело је саслушање бившег специјалног изасланика генералног секретара Уједињених нација (УН) у бившој Југославији, јапанског дипломате Јасушија Акашија

Акаши се појавио у Хагу као сведок одбране на суђењу бившем председнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Караџић је на почетку изнео опаску како ће говорити на енглеском језику, ”који је  прави победник свих ратова 20. века”.

”Били сте импресионирани мојом величином. Да сам крупан човјек…”, присетио се, уз смех, Караџић детаља са више од 20 сусрета са Акашијем, а што је јапански дипломата описао и у својој књизи.

Акаши је тврдио да је циљ мисије УН-а у бившој Југославији био да се очува мир, а не да се он створи.

”Међутим, тамо није било мира који би се очувао”, оцијенио је Акасхи.

По његовим речима, домаћи фактори нису били претерано заинтересовани за дуготрајни прекид ватре.

На питање Караџића о равнотежи војних снага унутар БиХ, Акаши је истакао да се она стално померала.

”У почетку су снаге босанских Срба имале надмоћ, у једној фази контролисале су 70 %територије БиХ. Али, при крају сукоба, негде после 1994. године, а свакако током 1995. године, равнотежа се мењала у прилог стране босанских и хрватских војних снага. Страна босанских Срба је желела дуготрајније прекиде ватре, док је страна босанске владе била против било каквог дугорочног замрзавања војне ситуације. Дошло је до измене равнотеже и промене у статусу наоружаних страна”, рекао је Акаши.

Надаље, Караџић је Акашија подсетио на наводе из његове књиге где је изнео тврдње да се каопоследица активне војне помоћи Америке, Немачке и исламских држава босанским и хрватским снагама, укупна равнотежа војних снага померила у корист БиХ и Хрватске, а против српске стране.Акаши је потврдио те наводе.

Акаши је говорио и о масакру на сарајевској пијаци Маркале.

”Сећам се да је било много нагађања у медијима о починиоцима те страшне трагедије на пијаци Маркале у Сарајеву. У самом УНПРОФОР-у су се појављивала разна нагађања. Одлучио сам да оформим једну експертску комисију која се састојала од пет балистичара. Два члана комисије била су из земаља које су биле пријатељски расположене према БиХ и два из земаља које су биле пријатељски расположене према страни босанских Срба, а председавајући је био из неутралне Канаде. Мислио сам да је састав комисије такав да би требао бити прихватљив обема странама. Проучили су све аспекте минобацачког инцидента на пијаци. Само једна минобацачка граната, како је установљено, дошла је на пијацу. Утврђено је како је погодила неки предмет пре него је пала на земљу. Стручњацима је било тешко да процене одакле је пала та граната”, тврдио је Акаши.

На основу угла и удаљености, појаснио је, стручњаци су могли да процене одакле је неки пројектил испаљен. По мишљењу стручњака које је он окупио, граната је на Маркале ”могла доћи са са обе зараћене стране”, преноси новинар АА.

Караџић се позивао и на Акашијеву књигу у којој је он навео да су власти РБиХ у почетку хтеле мултинационалну државу, али да је ”сада врло јасно да желе да формирају муслиманску државу”. Акаши није демантовао ове своје раније наводе, већ их је потврдио.


Гађали своје грађане да би испровоцирали нападе медјународне заједнице на Србе… Масакр на пијаци Маркале

Караџић је подсећао и на Акашијеве депеше како нису могли остварити потпуну демилитаризацију у Сребреници, што ствара проблеме са Србима. Спомињано је и како су снаге Армије БиХ гранатирале положаје Срба код Сребренице. Јединице РБиХ које су биле стациониране у Сребреници стално су провоцирале сукоб и изазивале реакцију Срба, рекао је Акаши.

Акаши је и потврдио да му је Караџић дао пристанак за ангажман снага УН-а у Сребреници и Жепи. Са друге стране, Акаши је говорио како су Изетбеговић и бивши министар спољних послова, односно БХпремијер Харис Силајџић показали мање ентузијазма од српске стране за преговоре у Женеви.

 


http://bigportal.ba/jasusi-akasi-armija-bih-izazvala-masakr-na-markalama/

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 30        

Помоћ за Републику Српску