• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Галић: За Сарајево неправедно оптужена само српска страна
Галић: За Сарајево неправедно оптужена само српска страна Штампа Ел. пошта
уторак, 07 мај 2013 16:36

ХАГ, 7. МАЈА /СРНА/ - Бивши командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске генерал Станислав Галић поновио је данас, у наставку свједочења на суђењу некадашњем предсједнику Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, да цивили у Сарајеву нису били циљ српских снага.

Галић је изразио жаљење због свих жртава сукоба и указао да је за цивилне губитке у Сарајеву неправедно оптужена само српска стана, као и да није постављено питање да ли су биле предузете све мјере заштите цивила.

"Питање је колико су криве српске снаге, а колико друга страна, и да ли су биле предузете све мјере заштите цивила", рекао је Галић, истакавши да трибунал никога није оптужио за српске губитке у Сарајеву.

 

Tужилац Керолин Еџертон навела је да су, према демографским подацима, највећи дио жртава снајперског дјеловања у Сарајеву били цивили и да су, док је Галић био на челу Сарајевско-романијског корпуса, 253 цивила убијена, а рањено скоро 1.300, на што је Галић рекао да су то подаци Еве Tабо и да "те губитке нико није верификовао".

Он је указао да није прављена ни разлика између снајперске и обичне пушчане ватре, док је тужилац упитао "зар није свеједно ако један од војника пуца из пушке или из снајпера".

Еџертонова је навела да је "15 до 20 особа долазило у дио Сарајева под командом Сарајевско-романијског корпуса" и питала може ли свједок да потврди да је његов корпус добијао информације о цивилним жртвама од тих људи. Галић је одговорио да "не би рекао да их је било толико", већ да су те групе биле мање, те да није било пуно таквих прелазака.

"Приликом дејстава на војни циљ, рачунали смо да може доћи до цивилних жртава, али се не сјећам да сам од пребјега добијао информације", рекао је Галић.

Упитан га ли је добијао информације међународних посматрача да српске снаге отварају ватру из минобацача и на тај начин узрокују цивилне жртве, Галић је одговорио да "није добијао све информације” и да "није био обавијештен о свим инцидентима".

Галић је негирао тврдњу тужиоца да није одговарао на протестна писма представника УН због гранатирања положаја њихових снага, те потврдио да је, у разговору са представницима Унпрофора, наводио у каквом облику хоће да прима протесте и шта протест треба да садржи.

Упитан да ли је на било који протест одговорио тако што би прихватио одговорност, Галић је рекао да је он податке добијао од потчињених команди. "Добијао сам одговоре да се радило о узвратној ватри или да нису отварали ватру", рекао је Галић.

Свједок је негирао тврдње тужилаштва да је српска страна "манипулисала снабдијевањем струје, воде и гаса" у Сарајеву. Галић је рекао да не зна да је спречаван доток воде и енергената и да би, да се то радило, “сами себи спријечили” снабдијевање.

Заступник тужилаштва сутра ће наставити да унакрсно испитује Галића.

 


http://www.srna.rs/novosti/103671/galic-za-sarajevo-nepravedno-optuzena-samo-srpska-strana.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску