• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Галић: Срби су имали право на одбрану
Галић: Срби су имали право на одбрану Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
среда, 08 мај 2013 16:18

ХАГ, 8. МАЈА /СРНА/ - Бивши командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске генерал Станислав Галић оспоравао је и данас пред Хашким трибуналом да су српске снаге отварале снајперску ватру и гранатирале цивиле у Сарајеву.

"Овдје се стално представља као да се рат водио против цивила", рекао је Галић седмог дана свједочења у одбрану бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Галић је негирао да је вођена кампања терора против цивила у Сарајеву и истакао да је ватра која је отварана углавном била узвратна.

"Не прихватам да Срби нису имали право на одбрану", изјавио је Галић.

 

У унакрсном испитивању тужиоца Керолин Еџертон, генерал Галић је потврдио да јесте било случајева несразмјерног коришћења артиљерије, напомињући да су такви случајеви санкционисани.

Свједок је негирао и да су мета напада Сарајевско-романијског корпуса били цивилни објекти у Сарајеву.

"Tужилац на то гледа правно, а ја војнички, али доћи ћемо ми до истине. Није само Башчаршија стари дио града, она је била, а и сада је симбол, музејски дио града, који је био поштеђен разних дејстава. Tакав сам одговор о Башчаршији добијао и од војника", рекао је Галић.

Tужилац Еџертон је питала "колико су пута српске снаге гађале Бистрик", а генерал Галић је одговорио да је "немогуће одговорити колико је пута дејствовано по том подручју, али да је тамо била распоређена 10. бригада која је непрекидно нападала према Tребевићу".

"Слажем се да је било дејстава и да ту има доста цивила и да је цивилно подручје. Алипашино поље је, такође, цивилно подручје и насеље Циглане. Ако ћемо тако, цијели град је био цивилно подручје", рекао је Галић.

У додатном испитивању оптуженог, свједок је потврдио да су јединице такозване Армије БиХ као војне објекте користиле приватне куће и школе.

"Сви смо ми користили приватне куће у војне сврхе, чак и кад су били станари унутра, посебно је то био случај у зони Првог корпуса Армије БиХ, гдје би они истјерали Србе из кућа и користили их у војне сврхе", навео је Галић.

Караџић би требало да сутра оконча додатно испитивање генерала Галића.

 


http://www.srna.rs/novosti/103999/galic-srbi-su-imali-pravo-na-odbranu.htm

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску