• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Толимиру, Беари и Милетићу наложено да сведоче у процесу Караџићу
Толимиру, Беари и Милетићу наложено да сведоче у процесу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
петак, 10 мај 2013 16:12

09. 05. 2013. - 12:38h измена вести 19:38h

Претресно веће Хашког трибунала прихватило је данас захтев оптуженог бившег председника Републике Српске Радована Караџића, и издало налог којим се генерал Здравко Толимир, бивши начелник бебзедности Главног штаба Војске РС Љубиша Беара и бивши генерал ВРС Радивоје Милетић обавезују да сведоче у доказном поступку његове одбране.

Здравко Толимир мора да сведочи на предлог одбране Караџића

Беара, Милетић и Толимир претходно су одбили да се добровољно појаве као сведоци на суђењу Караџићу, а њихови предмети су сада у жалбеном поступку.

 Датум када би Толимир требало да дође да сведочи, биће накнадно одређен.

У саопштењу из Хага наводи се да ће датум када Беара треба да сведочи у процесу против Караџића бити ускоро саопштен, док се Милетићу налаже да у Хашком трибуналу сведочи 9. јула 2013. године или другог датума који буде одређен.

Налози су издати пошто су прихваћени захтеви које је почетком априла поднео Караџић, који је затражио да Беара сведочи 9. маја, а Милетић 9. јула.

Хашки трибунал је пре три године због злочина у Сребреници осудио Беару на доживотну затворску казну, а Милетића на 19 година затвора.

Толимир је био помоћник генерала Ратка Младића за безбедност у Главном штабу Војске РС. Он је у трибуналу у децембру прошле године проглашен кривим за геноцид и друге злочине почињене у Сребреници и Жепи у јулу 1995. и осуђен на казну доживотног затвора, а његов предмет је тренутно у жалбеном поступку.
 
Караџић је издавање обавезујућег налога тражио након што је Толимир одбио да се добровољно појави као сведок, о чему га је и лично обавестио приликом сусрета у Притворској јединици УН у Схевенингену.
 
У свом захтеву, Караџић је тврдио да Толимир располаже информацијама које су важне за његову одбрану, и да може да потврди да га "никада није обавестио, ни усмено, ни писмено, о томе да ће заробљеници из Сребренице бити убијени, да бивају или да су већ погубљени".

Радован Караџић чека Толимира у судници

Толимир би, како је даље наведео, такође могао да сведочи о Караџићевом телеграму од 9. јула 1995, у коме он наређује ВРС да се "настави операција преузимања Сребренице, обезбеђујући заштиту особља Унпрофора, и третирајући муслиманске цивиле и ратне заробљенике у складу за Женевским конвенцијама од 1949".

У свом одговору већу, Толимир се успротивио издавању обавезујућег налога. Он је навео да је у завршној речи на свом суђењу рекао да није имао никаквих сазнања о убијањима ратних заробљеника из Сребренице и да није добио никаква наређења "ни од Младића, нити од Караџића, у вези са екзекуцијама ратних заробљеника".
 
Претресно веће је у одлуци навело да су докази у вези са телеграмом од 9. јула већ добијени из других извора, али да не може да из других извора добије информације које би Толимир могао да да у вези са шифрованом комуникацијом од 14. до 17. јула 1995, из књиге извештаја Центра за комуникације РС.
 
- Докази које је веће видело указују да је постојала комуникација између Толимира и Караџића, међу осталима, и да је Караџцих био информисан, из различитих извора, укључујући Толимиров сектор, на дневној основи, о операцијама у Сребеници, у које спада и комуникација између 14. и 17. јула 1995 - каже се у одлуци.
 
- Иако књига извештаја показује да је комуникација постојала, веће је чуло доказе да ти извештаји никада нису пронађени - наводи се у одлуци.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/381673/Tolimiru-Beari-i-Mileticu-nalozeno-da-svedoce-u-procesu-Karadzicu

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску