• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Толимир тражи укидање налога за обавезно сведочење
Толимир тражи укидање налога за обавезно сведочење Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Вечерње новости   
среда, 15 мај 2013 17:59

15. мај 2013. 17:51 |

Толимир је затражио да му се омогући да уложи жалбу на ту одлуку, јер је налог издат иако кривични поступак против њега још није окончан

ХАГ - Пензионисани генерал Војске Републике Српске (ВРС), Здравко Толимир, позвао је претресно веће које суди Радовану Караџићу да укине налог на основу којег би он почетком јуна требало да се у том предмету појави као сведок одбране, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Толимир је затражио да му се омогући да уложи жалбу на ту одлуку, јер је налог издат иако кривични поступак против њега још није окончан.

 

У децембру проле године, Толимир је у трибуналу проглашен кривим за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године и уложио је жалбу на ту пресуду. У периоду на који се односи оптужница, он је био помоћник команданта Војске РС Ратка Младића, задужен за безбедност у Главном штабу ВРС.

У жалби због издавања обавезујућег налога, субпоена, Толимир би, како се наводи, оспоравао надлежност претресног већа да издаје такве налоге оптуженима у другим предметима у Међународном кривичном суду за бившу Југославију.

Толимир би се такође позвао на право оптуженог да одбије да сведочи у другим предметима пред овим судом до окончања поступка који се води против њега, и на право да одбије да га испитује други оптужени или тужилаштво о догађајима који су везани за оптуже против њега. Обавезујући налог издат је 9. маја, након што се веће уверило да је Караџић предузео све мере да обезбеди Толимирово добровољно сведочење и да постоје питања на која одговори не могу да се се добију из других извора.

Веће је навело да је видело доказе да је између 14. и 17. јула 1995. постојала комуникација између Караџића и Толимира, што је забележено у дневнику шифрованих телеграма Центра везе РС. Упркос томе што Дневник показује да су ти извештаји постојали, већу је предочено да они никада нису пронађени, наведено је у одлуци.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:433996-Tolimir-trazi-ukidanje-naloga-za-obavezno-svedocenje

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску