• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мартић: Српски ДБ деловао у Крајини
Мартић: Српски ДБ деловао у Крајини Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 14 мај 2013 15:08

понедељак, 13. мај 2013, 17:04 -> 17:52

Бивши председник Републике Српска Крајина Милан Мартић на суђењу Радовану Караџићу у Хагу рекао да су припадници Службе државне безбедности Србије деловали у Крајини током рата. Мартић каже да је са Милошевићем "имао контакте", али да од њега није примао наређења.

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, бивши председник самопроглашене Републике Српска Крајина Милан Мартић рекао је да су припадници службе државне безбедности Србије током рата у Хрватској деловали у РСК.

Одговарајући на питања тужиоца Алана Тигера, Мартић је, међутим, поново негирао постојање удруженог злочиначког подухвата у циљу стварања уједињене српске државе, прогоном несрба у Хрватској и БиХ. Тврдио је да су се вође Срба у БиХ и Хрватској залагале за "очување Југославије" у којој су били окупљени сви Срби, преноси Бета.

 

Караџић, бивши председник Републике Српске, оптужен је, а Мартић правоснажно осуђен за учешће у том подухвату на чијем је челу, по тужиоцима, био тадашњи председник Србије Слободан Милошевић.

Мартића (57) је Трибунал 2008. правоснажно осудио на 35 година затвора због прогона Хрвата из Книнске крајине и ракетних напада на Загреб, 1991-95. На сведочење у процесу против Караџића, Мартић (57) је доведен из Естоније где од 2009. издржава казну.

Током унакрсног испитивања, тужилац Тигер сведоку је предочио документе у којима су он сам и шеф СДБ Србије Јовица Станишић као ратни циљ навели стварање уједињене српске државе.

"Ви то тумачите на свој начин", одговорио је Мартић. Срби у Хрватској и БиХ, после сецесије тих република, настојали су, према његовим речима, да остваре своје право на самоопредељење које је, како је протумачио, Устав СФРЈ гарантовао народима, а не републикама.

Заступник оптужбе у судници је, затим, приказао филм са прославе годишњице Јединице за специјалне операције СДБ Србије, одржане у Кули 1997, на којем први командант ЈСО Франко Симатовић-Френки каже да су "црвене беретке" - састављене од "припадника СДБ, полиције РСК и добровољаца" - деловале у Хрватској и БиХ, где је јединица имала "26 логора за обуку".

Тврдећи да је први такав логор у Голубићу код Книна 1991. он формирао, Мартић је рекао да је знао за логоре за обуку "црвених беретки" и у источној Славонији.

Посведочио је и да је у то време, док је био министар унутрашњих послова РСК, његов помоћник био Радослав Костић, припадник СДБ Србије, кога је Симатовић поменуо у говору. По Костићу, који је касније погинуо у источној Славонији, названа је база ЈСО у Кули.

За Костића и његовог сарадника Илију Којића, Мартић је, потврђујући да су они били подређени Станишићу, рекао: "Ја сам тражио те људе да ми помогну и они су их послали".

На питање да ли је СДБ Србије у логор у Голубићу 1991. послала и првог инструктора Драгана Васиљковића, званог Капетан Драган, Мартић је одговорио да се то десило на захтев који је Милан Бабић, тадашњи председник крајишке владе, упутио председнику Србије Слободану Милошевићу и МУП Србије.

Бабић је од Милошевића тражио да "пошаљу људе како би нам помогли у обучавању наших снага. На основу захтева Бабића, дошао је Капетан Драган, мислим да су га довели људи из Службе. Могуће је да је он имао неке обавезе према СДБ Србије", рекао је Мартић.

Мартић: Нисам примао наређења од Милошевића

Негирајући Бабићево сведочење да је Милошевић преко СДБ и Мартићеве власти "провоцирао инциденте" у Хрватској, Мартић је рекао да је с Милошевићем "имао контакте", али да од њега није добијао наређења.

"Наравно да сам имао контакте, а да сам му одговарао - то не стоји. Једно је сарадња, а друго да је он мени наредбодавац", рекао је Мартић.

Тужилац Тигер на то му је показао Милошевићево "наређење" из 1994. да Војска РСК пропусти конвој Унпрофора после којег је уследио рапорт команданта те војске да је "наређење" извршено.

"Ви то можете третирати као наређење, али то није наређење ... То је више израз поштовања према Милошевићу, зато стоји 'по вашем наређењу'", одговорио је Мартић.

Пошто му је тужилац приказао снимак из логора у Голубићу на којем, с пролећа 1992. говори Жељко Ражнатовић-Аркан, у присуству тадашњег пуковника ЈНА Ратка Младића и чланова "крњег" Председништва СФРЈ Сејда Бајрамовића и Југослава Костића, Мартић је прокометарисао да "не види у томе ништа лоше".

Сведок се сложио с изјавом Ражнатовића да су једно време били у "братским односима", а после у сукобу, али је негирао да је Ражнатовић био под контролом СДБ Србије, тврдећи да се он стављао под команду војски РС и РСК.

Мартић је изјавио и да је, као командант Книнског корпуса ЈНА у пролеће 1991, пуковник Младић био "мировњак" све док савезна војска "није ушла у рат" сукобом у селу Кијево код Книна.

У додатном испитивању, Караџић је сугерисао, а Мартић поновио да су српске вође у Хрватској и БиХ настојали да "очувају Југославију" да би се заштитили од "неофашистичке" власти у Загребу и муслиманског "фундаментализма" у Босни. Удружени злочиначки подухват за који су обојица оптужени, је "обична фикција", тврдио је сведок.

У наставку суђења, Караџић, који се брани сам, пред судије је извео експерта за балистику Зорицу Суботић, која је оповргавала налазе балистичког експерта оптужбе Берка Зечевића о експлозијама модификованих авио-бомби у Сарајеву. Суботићева ће исказ наставити сутра.

 

 


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1322770/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%9B%3A+%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%94%D0%91+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BE+%D1%83+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску