• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Генерал Галић: Нисмо гађали Маркале
Генерал Галић: Нисмо гађали Маркале Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 18 април 2013 17:09

Бета - 18.04.2013 17:03

ХАГ - Свједочећи у одбрану Радована Караџића, генерал у пензији Војске Републике Српске Станислав Галић изјавио је данас пред Трибуналом у Хагу да фебруара 1995. није наредио испаљивање гранате на сарајевску пијацу Маркале.

Тадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС, генерала Галића (70), Трибунал је 2006. године правоснажно осудио на доживотни затвор због терорисања становништва Сарајева минобацачким и снајперским нападима.

Том пресудом Галић је проглашен кривим за напад на Маркале гдје је минобацачка граната 5. фебруара 1994. убила 66 грађана, а ранила више од 140.

 

На питање Караџића, такође оптуженог за терорисање Сарајлија, да ли је он наредио испаљивање гранате на Маркале, Галић је одговорио: "Никада, ни у којем случају, не бих наредио да се испали граната на пијацу јер ми смо ту пијацу чували четири године и сад одједном да наредим - кад је све ријешено - да се пуца по пијаци. То је апсурдно."

Галић је изјавио да није добио "извјештаје нижих команди да је неко испалио гранату" и да је, послије експлозије на Маркалама, ВРС понудила да заједничка комисија истражи тај инцидент, али су то одбили муслиманска страна и УНПРОФОР.

"Маркале је испитивало - колико сам ја после сазнао - десет комисија и оне нису могле званично установити одакле је испаљена мина. Ако 10 комисија НАТО ради на том случају и не може одредити тачно шта се догађа, како ми да то одредимо, без присуства тамо, одакле је мина испаљена и ко је испалио", казао је Галић.

На Караџићеву сугестију, свједок је оспорио да је једна граната од 120 милиметара могла убити и ранити више од 200 људи.

"Ја мислим да је то једина мина у свијету која је нанијела толико губитака", устврдио је Галић, додавши да су "то губици за жаљење".

Свједок је рекао да је "тешко прихватити" да је толики број жртава страдао од једне мине и да се "то тако догађало". Он се запитао "гдје су фрагменти тијела мине" који су фотографисани, а затим су се "као изгубили".

"То ми говори да ту нешто није у реду, а има и других елемената техничке природе и опште ситуације... да је то ненормално", казао је Галић.

Бивши командант снага ВРС око Сарајева је рекао да је до њега стигла информација да је страдање на Маркалама изазвала Армија БиХ.

"То је на неки начин овдје и генерал Роуз (Мајкл, командант УНПРОФОР-а) признао када је дао изјаву, али се оградио да је то тако речено Алији Изетбеговићу да би га присилили на разговоре на које он није увијек пристајао", рекао је Галић.

За вријеме свједочења Галић је посебно изразио жаљење због страдања дјеце у Сарајеву.

Галић ће свједочење у одбрану Караџића наставити идуће недјеље.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Galic-Nismo-gadjali-Markale-188816.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску