• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг: Одбијен Акашијев захтев да сведочи на затвореној седници
Хаг: Одбијен Акашијев захтев да сведочи на затвореној седници Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Вечерње новости   
четвртак, 18 април 2013 12:54

Танјуг | 17. април 2013. 18:44 |

Претресно веће Хашког трибунала одбило је захтев бившег изасланика генералног секретара УН за Балкан Јасушија Акашија, да његово сведочење у доказном поступку одбране Радована Караџића буде на седници затвореној за јавност

ХАГ - Претресно веће Хашког трибунала одбило је у среду захтев бившег изасланика генералног секретара УН за Балкан Јасушија Акашија, да његово сведочење у доказном поступку одбране Радована Караџића, идуће среде, буде на седници затвореној за јавност.

Захтев Акашија, који је био изасланик генералног секретара УН за Балкан од јануара 1994. до новембра 1995. године, већу је пренео Караџић у писаном поднеску, а достављена је и преписка коју су чланови тима одбране имали са сведоком.

Акаши наводи да његов захтев "није заснован на забринутости за безбедност", већ "више потиче из његовог негативног искуства са медијским извештајима, у којима је често искривљена права сврха његових изјава".

Сведок каже да би, ради "потпуног и поштеног изражавања његових статова било веома пожељно да његово сведочење буде на затвореној седници".

Веће је у одлуци најпре навело да је захтев размотрен икао је предат прекасно, односно свега 14 дана пред Акашијево сведочење. Веће истиче да Правилник трибунала јасно одређује да страна која захтева заштитне мере мора да покаже да постоји оправдани ризик по безбедност или добробит сведока или његове породице, уколико јавност сазна да се појавио као сведок пред трибуналом.

"Веће запажа да сведок у захтеву наводи да његова жеља да сведочи на затвореној седници није засновано на бризи за безбедност", каже се у одлуци и наводи да је објашњене о негативном искуству са медијима "сувише нејасно да би подржало доношење тако изузетне меру као што је затворена седнице у складу са правилником трибунала".

Судије истовремено подсећају да је Акаши пред трибуналом већ сведочио на отвореној седници. У септембру 2009, Акаши је био сведок одбране хрватског генерала Анте Готовине.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:429919-Hag-Odbijen-Akasijev-zahtev-da-svedoci-na-zatvorenoj-sednici

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску