• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Kараџић: Ниjе било геноцида
Радован Kараџић: Ниjе било геноцида Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
среда, 17 април 2013 21:40

17.04.2013 14:22 | Танјуг

ХAГ - Бивши председник Републике Српске (РС) Радован Kараџић одбацио jе данас оптужбе да jе починио геноцид у БиХ, за коjи га терети тужилаштво Хашког трибунала.

''Нећу да тврдим да нисам крив, него да нико ниjе крив, jер ниjе било геноцида'', рекао jе Kараџић на краjу расправе по жалби тужилаштва, коjе тражи да се у оптужницу врати тачка 1, коjа га терети за геноцид у седам општина БиХ, почињен у периоду од маjа до децембра 1992. године.

Kараџић jе рекао да jе током бављења политиком, као ''лекар и писац, а не политичар, дао на стотине интервjуа и изjава и издао на стотине докумената и наређења, али да тужилаштво не може да нађе ниjедан конзистентан пасус где би се могла идентификовати геноцидна намера, или намера било ког злочина''.

 

За говор коjи jе одржао 15. октобра 1991, у Скупштини БиХ, чиjи jе део тужилаштво и данас приказало у судници, Kараџић jе рекао да jе то био ''изричито антиратни говор''.


''У том говору, jа не наговарам муслимане да иду у рат, него их одговарам од рата'', рекао jе Kараџић жалбеном већу.

Oн jе рекао да трибунал има ''обиље доказа да jе српска стана предвођена њиме учинила све да не буде рата''.


''Kада jе рат избио, избио jе тамо где jе супротна страна хтела. У већини општина ниjе било рата, никаквог насиља, читава насеља су остала, чак и тако где jе било сукоба и злочина, било jе муслиманских села коjа нису претрпела штету'', рекао jе Kараџић.

 

Oн jе истакао да jе српска страна ''правила споразуме са муслиманским вођама европске ориjентациjе'' и да jе ''одустаjала од своjих планова у интересу очувања Jугославиjе''.


''Злочина jе било, али их jе држава санкционисала'', подвукао jе Kараџић.

Жалбено веће ће одлуку по жалби тужилаштва донети накнадно. Главни претрес на суђењу Kараџићу се наставља сутра, када ће бити настављено саслушање генерала Станислава Галића, некадашњег команданта Сараjевско-романиjског корпуса Воjске РС.

За идућу недељу jе наjављено да ће у Kараџићеву одбрану сведочити Jасуши Aкаши, изасланик генералног секретара УН за Балкан од jануара 1994. до новембра 1995.

 


http://www.tanjug.rs/novosti1/84196/radovan-karadzic---nije-bilo-genocida.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску