• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Милетић свједок Караџићу само уз обавезујући налог
Милетић свједок Караџићу само уз обавезујући налог Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
уторак, 16 април 2013 20:20

Агенције - 16.04.2013 20:53


ХАГ - Одбрана генерала Радивоја Милетића потврдила је данас ће он бити свједок Радована Караџића у Хашком трибуналу само ако за то буде издат обавезујући налог, објављено је данас у овом суду.

"Радивој Милетић је увијек поштовао одлуке трибунала и, уколико му буде упућена субпоена, он ће свједочити из поштовања према суду и према правди", наводи се у поднеску адвоката Наташе Фаво-Ивановић.

Караџић је затражио издавање обавезујућег налога почетком овог мјесеца, након што му је Милетић рекао да би свједочио само уколико суд то буде наложио, јер је у трибуналу у току поступак по његовој жалби на пресуду којом је осуђен на 19 година затвора због злочина у Сребреници.

Милетићевим свједочењем бивши предсједник Републике Српске намјерава да побије оптужбе за геноцид, присилно премјештање, депортације и друге злочине почињене у Сребреници у јулу 1995.

Милетић је у Главном штабу Војске РС био начелник за оперативно-наставне послове и, према тврдњама тужилаштва, редовно је обавјештавао предсједника РС о току операције у Сребреници.

Караџић очекује да Милетић потврди да га није обавијестио, ни усмено ни писмено, да су заробљеници из Сребреници били убијени или да ће бити убијени.

Он би такође требало да потврди да Караџић није знао за план или намјеру да се муслиманско становништво протјера из Сребренице у складу са Директивом број 7.

Обзиром да се наводи као аутор, генерал Милетић би, сматра Караџић, могао да објасни "језик, сврху и ефекте директиве" коју је он потписао, а која се "користи као доказ за његово учешће у удруженом злочиначком подухвату". Милетићева одбрана наводи да генерал јесте "написао Директиву број 7 и да он зна процедуру за њихово састављање", али да он "није био дио ужег круга команде ВРС, па се тако његово знање ограничава на техничке аспекте докумената", наводи се у поднеску.

"Радивој Милетић је увјерен да ће претресно вијеће процијенити вриједност доказа и донијети одлуку, у интересу правде, да ли су они неопходни за предмет Радована Караџића. Из тих разлога, он не жели да се изјашњава о захтјеву за субпоену и ослања се на одлуку претресног вијећа", навела је одбрана генерала Милетића.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Miletic-svjedok-Karadzicu-samo-uz-obavezujuci-nalog-188570.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску