• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Додик се изљубио са Радованом
Додик се изљубио са Радованом Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
петак, 12 април 2013 12:55

10. 04. 2013. 13:29h | Ђ. Баровић - Вести

Моје дубоко уверење је да је Алија Изетбеговић предано радио у реализацији своје Исламске декларације и увођење шеријатских закона у Босну, због чега је и кривично одговарао у претходној Југославији. То је била политика опасних намера која је и довела до трагичних сукоба у Босни, изјавио је председник Републике Српске, Милорад Додик сведочећи у процесу против Радована Караџића пред Хашким трибуналом.

Председник РС у Хаг је допутовао авионом Владе РС, а пред почетак сведочења Судско веће је дозволило да се два председника поздраве, али и изљубе. Срдачан поздрав протекао је без камера, али открио га је, случајно или не, управо представник тужилаштва.

Током самог сведочења Додик је казао да је грешка Срба у Босни била покушај очувања Југославије и компромиса у очувању заједничке државе, док је СДА са Изетбеговићем на челу инсистирала искључиво на стварању унитарне Босне мада су хришћани у овој земљи чинили већину.

- И СДС, али и све друге политичке странке Срба, укључујући и моју, искључиво се залагала за поштовање Устава и затеченог политичког система који је требало прилагодити новонасталој ситуацији како би се заштитила права свих народа у БиХ. Нажалост, то није била политика ни Бошњака ни Хрвата - истакао је Додик и додао да по тадашњем важећем Уставу одлуке у Председништву БиХ нису могле бити донете без двотрећинске већине гласова, те да је Изетбеговић кршећи тај принцип донео низ одлука на штету српског народа.

- Такав принцип непоштовања ентитета у Босни је остао исти и данас, двадесет година касније - нагласио је председник РС и додао да ни током заседања Скупштине српског народа или касније Народне скупштине РС које су биле мултиетничке ниједном није чуо или приметио да власти РС имају жеље да остваре ма које кривично дело наведено у оптужници Караџићу.

- Скупштина РС је доносила на најдемократскији начин све кључне одлуке и то је била најважнија институција у РС, важнија од било ког функционера. У њој је у потпуности поштовано "право на реч", а то тврдим као политичар који је тада био у опозицији. Поносим се што сам био посланик тог сазива Скупштине. Тада сам се чак залагао да Срби прихвате и неке споразуме који су били на штету нашег народа, али сада ми је драго што ти моји предлози нису прихваћени, јер се показало да би били јако штетни - истакао је Додик и навео да у РС није било планираног протеривања муслимана и осталих несрба, односно да никада није издато такво или слично наређење, већ су се сви народи плашили хаоса и ратних дејстава, а као пример заштите муслимана, Додик је навео пример муслиманске заједнице у Бањалуци, Србцу и Лакташима где су муслимани живели без икаквих проблема сво време рата.


Додик је подсетио и на разговор који је имао са Караџићем непосредно пошто је у Лакташе упала група муџахедина и убила 16 Срба.

- Тада сам са вама разговарао на Палама и када смо чули ту вест ви сте ми рекли да Срби у Лакташима и поред огромне трагедије која их је снашла, морају остати хладне главе и спречити могућу освету. То је био, и данас је, и мој животни принцип - нагласио је Додик.
 

 
Одбрусио тужиоцу и судији

Током сведочења, Додик је често био прекидан од стране тужиоца, а када га је и председавајући Судског већа прекинуо тврдњом да је Караџић поставио сугестивно питање у вези са изјавом Мирзе Мујазића, Додик није издржао да не реплицира.

- Нисам малоуман па да треба да ми неко нешто сугерише или сам толико подложан туђим утицајима да би на мене било ко утицао. Замолио бих вас да ме не прекидате како бих могао да одговорим на јако важна питања, а овде ћу се задржати колико год буде требало - рекао је Додик.


Подвала са сведочења Брђанину

У унакрсном испитивању, тужилац Тајгер се фокусирао на Додикову наводну изјаву коју је дао на суђењу некадашњем високом функционеру Аутономне регије Крајина и вршиоцу дужности потпредседника Владе РС, Радиславу Брђанину, марта 2003. године. Додик је одбио да се уопште изјашњава по тој изјави тврдњом да је у питању неауторизован текст.

- Уколико наставите да користите ту моју изјаву схватићу да је у питању још једна ваша подвала. Реч о изјави коју нисам ауторизовао и питање је шта је заиста у њој тачно од свега онога што сам говорио - казао је Додик.

Тужилац је одговорио да постоји аудио верзија тог сведочења.


Холбруков циљ - сламање Срба

- Улога високог представника у Босни није била у циљу остварења Дејтонског споразума већ стварања државе по угледу на модел Алије Изетбеговића што је за последицу имало отворено кршење устава, наметање закона и незаконита смена функционера. Најбољи доказ за ову тврдњу изнео је Ричард Холбрук у својој књизи где је написао да је његов циљ у Босни био разградања Дејтонског споразума и сламање отпора српског народа у стварању јединстве државе. Холбрук је дословце рекао: "За то ми је служило 850 службеника и 35 милиона долара месечно" - поентирао је председник РС.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/305213/Dodik-se-izljubio-sa-Radovanom-

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску