• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Чавошки: Узрок рата одбијање Кутиљеровог плана
Чавошки: Узрок рата одбијање Кутиљеровог плана Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
четвртак, 11 април 2013 21:37

четвртак, 11. апр 2013, 16:23 -> 16:56

Рат у БиХ изазвало Изетбеговићево одбијање Кутиљеровог плана, који је био праведан, рекао вештак одбране Коста Чавошки на суђењу Радовану Караџићу. "А, зашто бисте то морали да потпишете", упитао је амбасадор САД Алију Изетбеговића пред његово одбацивање већ парафираног споразума, тврди Чавошки.

Вештак одбране Коста Чавошки рекао је на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је рат у БиХ изазвало одбијање лидера муслимана Алије Изетбеговића да потпише план за реорганизацију БиХ у три национална ентитета који је сачинио португалски дипломата Жозе Кутиљеро.

 

Оспоравајући налазе из извештаја вештака оптужбе, професор права Чавошки је тврдио да је Изетбеговић одбио да потпише споразум о уставном преуређењу БиХ, који је већ парафирао, пошто га је тадашњи амбасадор САД у Југославији Ворен Цимерман упитао: "А, зашто бисте то морали да потпишете".

Изетбеговић је, рекао је Чавошки, "знао да мора да бира између мира и суверености у БиХ и он је изабрао друго, што је изазвало рат у БиХ".

"Одговорност за рат у БиХ пада на оне који су одбили Кутиљеров план, који је био праведан"., напоменуо је Чавошки.

На Караџићеву сугестију, Чавошки је рекао и да "тим планом није било предвиђено никакво премештање становништва... нити било какви насилни обрачуни, а камоли геноцид".

Босански Срби су, према сведоку, током кризе у БиХ имали "три политике" - очување интегритета БиХ у Југославији, а "када то није било могуће", споразум са муслиманима да би БиХ остала у "крњој Југославији", да би на крају, ради "мирне Босне", пристали и на независну БиХ, уз услов да, као и други народи, имају своју конститутивну, федералну јединицу.

Чавошки је изјавио и да "није било уставно-правног основа да се Југославија разбије", насупрот налазима вештака оптужбе, који су преко тог питања прешли и "са симпатијама гледали на сецесионистичке снаге у Словенији, Хрватској и БиХ".

По сведоку, вештаци Тужилаштва погрешно су интерпретирали и улогу ЈНА, "приказујући да је она бранила искључиво српске интересе", иако је њена уставна дужност била да брани територијални интегритет и суверенитет СФРЈ.

"Ја сам сматрао да је требало употребити ЈНА... и да је дужност државе да се брани и одбрани", рекао је Чавошки.

 

"Срби имали легитимно право да се организују"

Док га је Караџић, који се брани сам, испитивао, Чавошки је рекао и да се против "противуставног чина сецесије" није могао применити "никакав уставни чин" и да су "Срби имали легитимно право да се организују" и "силом се супротставе разбијању Југославије".

Чавошки је слично одговарао и када су му тужиоци у унакрсном испитивању предочавали да су незаконити били акти којима су босански Срби, по упутству Караџићеве Српске демократске странке, створили "кризне штабове", а којима су, по оптужници, насилно преузимали власт у општинама у којима су били већина, али и мањина.

Упитан о померању становништва које су заговарали Караџићеви сарадници, попут Николе Кољевића, Чавошки је сугерисао да је то дозвољено, уколико је добровољно, "кад се померају границе".

Пошто му је тужилац, у вези са Кутиљеровим планом, цитирао Караџићеве речи да неће потписати ништа што би "раздвојило Србе од Срба", сведок је рекао да су сличан став имале све три зараћене стране.

Кредибилитет вештака одбране, тужилац Алан Тигер настојао је да оспори и навођењем да је он био члан тима за одбрану Караџића, док се бивши председник РС скривао.

Чавошки је то потврдио, рекавши да му је документе и списе од Караџића достављао његов брат Лука.

Суђење Караџићу биће настављено у понедељак, 15. априла.

 

 

http://tinyurl.com/c35dyqj

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску