• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Рат изазвао Изетбеговић!
Рат изазвао Изетбеговић! Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
среда, 10 април 2013 22:15

Бањалука - Хаг 10. 04. 2013 | Прес РС

 

МИЛОРАД ДОДИК СВЕДОЧИО НА СУЂЕЊУ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ

Председник Републике Српске Милорад Додик бранио је јуче првог председника Српске Радована Караџића пред Хашким трибуналом тврдњама да је Народна скупштина Српске, а не неки појединац, била најважнија институција која је доносила кључне одлуке, истовремено оптужујући Алију Изетбеговића да је главни кривац за избијање рата у БиХ!

Он је рекао да у парламенту никада није усвојен ниједан документ у којем је постојало залагање за насиље над другим народима у БиХ! Додик, који је био посланик ратног сазива Народне скупштине РС, током вишечасовног сведочења говорио је о околностима које су довеле до рата у БиХ и ситуацији на подручју Крајине, више пута истакавши да ни из једне институције РС никада није дошла наредба да се према припадницима других народа у Бањалуци, Приједору, Српцу, Лакташима, Градишци и другим градовима било ко понаша на неадекватан начин.

  Политика опасних намера

Данима се спекулисало о томе како ће први и актуелни председник РС један другог поздравити на почетку суђења. Иако се очекивало да ће се звати "председниче", тај израз, приликом уводног поздрављања, искористио је само Караџић који је, и касније, током целог процеса, Додика ословљавао са "господине председниче".

Почетак сведочења каснио је сат времена јер су у судници "три", где је седница требало да буде одржана, пукле водоводне цеви. На почетку испитивања, Караџић је тражио од Додика информације о предратном политичком ангажману актуелног председника РС, као и његовој улози на почетку ратних сукоба. Одговарајући на уводна питања, Додик је рекао да је тадашњи лидер СДА Алија Изетбеговић водио политику опасних намера и ударио темеље за сукоб на простору БиХ.

- СДА је била формирана као прва национална и националистичка странка, која је својим деловањем упорно покушавала да наруши национални баланс у БиХ, јер је све време била видљива намера да преузму ингеренције управљања целом БиХ. Изетбеговић је предано радио на раније написаној Исламској декларацији и на увођењу шеријата на том простору, због чега је и одговарао пред законом у бившој Југославији. Из дана у дан смо могли да видимо разраду те декларације - рекао је Додик.

Те његове опаске изазвале су реакцију тужиоца Алана Тигера, који га је упозорио да треба да одговара на питања, а не о стварима које нису у сажетку изјаве. Председник РС му је одбрусио у свом стилу.

- Господине Тигер, имам довољно времена. Дошао сам да сведочим о догађајима чији је укупан контекст јако важан. И зато ме немојте прекидати - рекао је Додик.

 

Дошао авионом Владе РС који чека колико треба!

Док је сведочио, Додик је у више наврата отресито одговарао на неке упадице тужиоца. На Тигерову констатацију да Караџић поставља сугестивна питања, председник РС је одговорио да "није малоуман" па да му се нешто треба сугерисати. Када је Тигер поменуо српски, хрватски и босански језик, Додик је добацио да босански језик не постоји, већ само бошњачки. Осим тога, пред једну од пауза, председавајући судија га је упитао до када може да остане у судници, а Додик је одговорио да је у Хаг дошао авионом Владе РС који може да га сачека колико год треба.

Још једном је поновио да су главни кривци за нарушавање националног баланса у БиХ - СДА и Алија Изетбеговић. Он је подсетио и на то да је српска страна прихватала преговоре пре него што је рат почео и да је српска страна подржала план Жозеа Кутиљера који је и сам Изетбеговић прво прихватио, а затим и повукао потпис.

- ХДЗ БиХ је у то доба првенствено подржавао независност Хрватске, и то је био примарни циљ, а онда су формирали Хрватску заједницу Херцег-Босну коју су желели да припоје Хрватској. То је и довело до двоипогодишњег рата Хрвата и муслимана у БиХ - навео је Додик.


Потпуна слобода говора

Додик је рекао и то да као бивши посланик у својој архиви има све скупштинске одлуке из тог времена. По његовим речима, у ратној скупштини РС постојала је потпуна слобода говора. Открио је и неке детаље из рата који се тичу помагања муслиманима на подручју Крајине, рекавши да муслиманска заједница на том подручју није била угњетавана.


Неслагања с Караџићем су прошлост

Током сведочења, Додик је подсетио да је био члан Савеза реформских снага Анте Марковића и да је као посланик те странке постао и члан скупштине српског народа у БиХ. Говорећи о свом опозиционом деловању у оквиру ратног сазива Народне скупштине РС, председник Додик је рекао да се често није слагао са политиком коју је проводио СДС. Навео је и да се у више наврата залагао за прихватање неких мировних споразума које је Караџић редовно одбијао.

- Сада ми је драго да то није прихваћено, јер не бисмо имали овакав степен заштите својих права - оценио је Додик.

- На простор РС 1994. године упала је диверзантска јединица из Хрватске и починила злочине. Убијено је 14 Срба и тада су се неки муслимани и Хрвати препали евентуалне одмазде. Отишао сам приватним аутомобилом и сместио их у Лакташе, у своју кућу. Никаквих институционалних наредби за узнемиравање тих људи никада није било - рекао је Додик.

Тужилац Тигер је највећи део свог времена потрошио на покушаје дискредитације Додика као политичара и на указивање на његову недоследност као сведока. Он је углавном цитирао Додикову изјаву пре сведочења против Радослава Брђанина, његов исказ на самом сведочењу као и наводе из неких медија у којима председник РС жестоко критикује СДС. Додик је рекао да је поменута изјава неауторизована и да је он није потписао, али да стоји иза сваке речи коју је изговорио на суђењу Брђанину.

- Инсистирате на изјавама које нисам ауторизовао. Осећам да нешто покушавате да ми подвалите - рекао је Додик тужиоцу.

 


Факти
•    Први вишестраначки избори у БиХ одржани су 18. новембра 1990. године
•    У Скупштину тадашње СР БиХ изабрано је укупно 240 посланика
•    Убедљиву већину су освојили СДА, ХДЗ и СДС и те странке су формирале и прву вишестраначку Владу СР БиХ
•    Сви посланици СДС-а и највећи део српских посланика из других странака, међу којима је био и Милорад Додик, због сталног прегласавања су 14. октобра 1991. године напустили Скупштину СР БиХ
•    Скупштина српског народа у БиХ формирана је 24. октобра 1991. године
•    Та скупштина је 9. јануара 1992. године прогласила Српску републику БиХ
•    За председника Српске републике БиХ изабран је Радован Караџић и на тој функцији био је до краја рата
•    Током рата, Милорад Додик је у скупштини формирао независни клуб посланика који је био опозиција СДС-у

 

 

Тим одбране Долазак Милорада Додика у Хашки трибунал испунио сврху

Петронијевић: Караџић презадовољан исказом!

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изузетно је задовољан јучерашњим сведочењем актуелног председника РС Милорада Додика, тврди београдски адвокат и члан Караџићевог тима одбране Горан Петронијевић. Он каже да је после сведочења имао телефонски разговор са Караџићем и његовим правним саветником Питером Робинсоном, истичући да су му пренели да је Додиково сведочење у потпуности испунило сврху.

- Председник Караџић се захвалио председнику Додику на његовом сведочењу, односно на одлучности и храбрости да се у околностима и с обзиром на позицију на којој се налази појави пред хашким трибуналом - каже Петронијевић.

Коментаришући и оцењујући све оно што се јуче дешавало у хашкој судници, Петронијевић каже да је тужилаштво било максимално некоректно у покушајима да дискредитује Додика као сведока, али истиче да им то није успело. Он додаје да је тужилац све време покушавао Додика да ухвати у недоследностима подмећући му неке раније изјаве и исказе.

- Упркос томе што је Додик неколико пута поновио да његов исказ у процесу против Радослава Брђанина није ауторизован, тужилац се упорно позивао на њега. Међутим, комплетан наступ тужиоца Тигера је био потпуно испразан и на крају је и он сам признао да је узалуд потрошио време предвиђено за испитивање сведока - каже Петронијевић.

Он објашњава да тужилаштву није први пут да покушава да сведока дискредитује или ухвати у недоследностима, истичући да је то стална пракса, само што је у случају Додика тужилаштву било дозвољено много више него обично. Према његовим речима, оно што су јуче покушали са Додиком, хашки тужиоци су покушавали небројено пута до сада, јер су, како каже, саслушали огроман број сведока са циљем да их ухвате у недоследности, односно да се ухвате за неку ранију изјаву сведока и настоје да је експлоатишу у своју корист.

- У сваком случају, Додик је зачепио уста тужиоцима када је признао да је као опозиционар и политички противник СДС-а говорио против Караџића и његове странке, али да са данашњег аспекта и после сазнања до којих је дошао, ништа не би радио другачије - каже Петронијевић. (Д. М.)

 

Жарко Марковић


http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/36147/Rat+izazvao++Izetbegovi%C4%87!.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску