• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Додик свједок одбране на суђењу Караџићу
Додик свједок одбране на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Агенције   
уторак, 09 април 2013 13:59

09/04/2013 | 10:40  | Агенције

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у свједочењу пред Хашким трибуналом да је лидер СДА Алија Изетбеговић водио политику опасних намјера и направио темељ за сукоб на простору БиХ.

Додик је у доказном поступку одбране Радована Караџића рекао да је СДА била формирана као прва национална и националистичка странка, која је својим дјеловањем упорно покушавала да наруши пажљиво избалансирани баланс у БиХ, јер је све вријеме била видљива намјера да преузму ингеренције управљања БиХ.

Он је рекао да је "највећа српска и СДС-ова грешка била у томе што су покушали бранити рушење баланса у БиХ".

 

Додик је за Изетбеговића рекао да је "предано радио на раније написаној Исламској декларацији и на увођењу шеријата на том простору, због чега је и одговарао у бившој Југославији". "Из дана у дан смо могли да видимо разраду те декларације", рекао је Додик.

Заступник оптужбе Ален Тигер прекинуо је у једном тренутку свједочење, рекавши да је Додик упитан о фукционисању Скупштине, а говори о Исламској декларацији, која се не помиње у сажетку изјаве. Додик је узвратио да он има довољно времена и да је дошао да свједочи о важном контексту, и замолио тужиоца да га не прекида.

Караџић је главно испитивање започео питањима о Додиковом образовању и о политичкој каријери у Савезу реформских снага Југославије, који је на савезном нивоу предводио Анте Марковић, а у БиХ професор Ненад Кецмановић.

Описујући састав пријератне Скупштине БиХ, у којој је и сам био посланик као реформиста, Додик је рекао да је парламент био вишестраначки и да су водеће странке биле СДА на челу са Алијом Изетбеговићем, ХДЗ на челу се Стјепаном Кљујићем, СДС, чији је предсједник био Караџић. Он је навео да су у Скупштини били заступљени и реформисти, либерали, Српски покрет обнове и неке мање партије.

 

Скупштина српског народа штитила националне интересе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је пред Хашким трибуналом да је Скупштина српског народа у октобру 1991. године била вишестраначка и да је за циљ имала легитимну заштиту Срба, те да нису били предвиђени никакви сукоби са другима.

Додик је, на суђењу Радовану Караџићу у својству свједока одбране, навео да никада није чуо од Караџића или било ког другог српског функционера било шта што одговара квалификацијама из оптужнице, те да је српска страна прихватала преговоре и подржала Кутиљеров план о три конститутивне јединице.

Додик је као кривца за пријератно нарушавање националног баланса у БиХ навео СДА и Алију Изетбеговића, за кога је рекао да је писац "Исламске декларације" и да се залагао за увођење шеријатских закона чим муслимани буду већина у БиХ.

"ХДЗ БиХ је у то доба првенствено подржаво независност Хрватске - и то је био примарни циљ, а онда су формирали Хрватски заједницу Херцег-Босну коју су жељели да припоје Хрватској. То је и довело до двоипогодишњег рата Хрвата и муслимана у БиХ", навео је Додик.

Додик је истакао да Срби у БиХ не би прихватили унитарну БиХ по принципу "један - човјек један глас" ни да је то прихватио СДС или Караџић.

Он је потврдио да је за промјену Устава тадашње Социјалистичке Републике БиХ била потребна двотрећинска већина у парламенту, што заговорници независности нису имали, па су срушили Устав и одбили увођење дома народа, који су заговарали посланици СДС и још неке странке, а који је требао да заштити права сваког народа.

"Изетбеговић није имао политичку већину, лажно се представљао као предсједник БиХ и тражио међународну помоћ. Формирали су `Зелене беретке`. Посљедица је била та да су прва убиства у БиХ - била убиства Срба од стране муслимана", рекао је Додик.

 

Народна скупштина била најважнија институција

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је пред Хашким трибуналом да је Народна скупштина Српске у рату била најважнија институција, важнија од било ког функционера, те да је доносила кључне одлуке.

Додик је истакао да у парламенту никада није усвојен документ који се залагао за насиље над другим народима и мањинама.

Додик је напоменуо да у архиви има све скупштинске одлуке тог времена и да су оне доступне свима.

Према његовом свједочењу, у Народној скупштини Републике Српске постојала је потпуна слобода говора - сви су могли да кажу шта желе и шта мисле, а је то право користио и он као опозиционар.

"Скупштина је, може се рећи, била у сталном засједању. Одржавана је у многим мјестима Српске - на Палама,у Бањалуци, Приједору... Било је и есктремнијих ставова понекад и супростављених, али компромис је увијек био постигнут", напоменуо је Додик.

Он је нагласио да муслиманска заједница на подручју у коме је он живио није била угњетавана, нити је из централних институција Српске икада дошла било каква наредба да се лоше поступа према њима - ни у Лакташима, ни у Бањалуци, Српцу, Градишки....

Он је подсјетио да је 1994. године на простор Републике Српске упала диверзантска јединица из Хрватске и починила злочине. Убијено је 14 Срба и тада су се, истакао је Додик, неки припадници муслиманске и хватске заједнице препали евентуалне одмазде.

"Отишао сам приватним аутомобилом и смјестио их у Лакташе, у своју кућу. Никавих институциналних наредби за узнемиравање тих људи никада није било", посвједочио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да су Лакташи недалеко од бањалучког аеродрома и да је артиљерија из Хрватске "тукла" по том ареодрому на почетку рата те да је било рањених и погинулих.

Он је посвједочио и да су у једном дану муџахедини убили 16 младића из Лакташа. ""Тог дана сам био са Караџићем на Палама. Када смо сазнали за ту вијест, Караџић ми је рекао да је рат и да људи гину, али да треба спријечити страдања", додао је Додик.

Предсједник Српске говорио је и о пристрасној улози високих представника који су подржавали унитарну БиХ -смјењивали су изабране људе, кажњавали их, доносили чак и законе мада на то нису имали никакво право.

"За све то позивали су се на бонске одлуке, мада у њима о таквим ингеренцијама нема ни говора, истакао је Додик и упозорио да су високи представници масовно кршили Дејтон и права Репиблике Српске и Срба.

Додик је истакао да је у животу добио много одликовања - у војсци бивше Југославије, од институција Републике Српске и од неких других држава.

Караџић је завршио испитивање, а након паузе предсједник Републике Српске Милорад Додик почео је да одговара на питања Тужилаштва Хашког трибунала.


Б.Т

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=84730

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску