• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Млађеновић: У Фочи постојале листе за ликвидирање угледних Срба
Млађеновић: У Фочи постојале листе за ликвидирање угледних Срба Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
петак, 05 април 2013 18:33

ХАГ, 5. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Скупштине општине Фоча Радојица Млађеновић изјавио је у наставку свједочења на суђењу првом предсјендику Републике Српске Радовану Караџићу да су у општини Фоча постојале листе за ликвидирање угледних Срба и да је он био на њима, "ако не и први".

Млађеновић, који је током 1992. године био предсједник Извршног одбора и начелник Кризног штаба општине Фоча, посвједочио је да је њему било пријећено и да је видио летке који су дијељени о томе како се треба понашати према Србима".

"То је био ружан документ", истакао је Млађеновић. Он је нагласио да Кризни штаб никада није наредио или подстицао било какво малтретирање, пљачку, убиство или застрашивање.

Караџић је у додатном испитивању емитовао снимак интервјуа преминулог ратног министра информисања Велибора Остојића Би-Би-Си-ју, гдје он каже да су "муслимани предвидјели да Фоча буде европски културни центар ислама", да су групе муџахедина и локалних муслимана кренуле у напад и да је тако почео рат у том граду.

На Караџићево питање "у којој мјери је ово тачно", свједок је одговорио да, "што се тиче формирања и присуства муџахедина", он на то "није обраћао пажњу".

Према његовим ријечима, кретање становништва било је у некој мјери ограничено, због њихове безбједности, али је ситуација постајала све хаотичнија.

"Озбиљни сукоби су почели 8. априла 1992", рекао је Млађеновић и додао да су он и још неке колеге "покушали да преговарају, али без успјеха".

Млађеновић је посвједочио да су се током сукоба појавиле и "неке паравојне трупе, од којих су многе биле укључене у пљачку, умјесто што су штитиле Србе, како су тврдили", али је додао да те особе "нису могле да буду идентификоване".

У вези са дијелом Остојићеве изјаве да су у Казнено-поправном дому Фоча били затворени екстремисти који су повели оружану борбу против српског народа у Фочи, да су они били размјењивани и да је у затвору од почетка био присутан Црвени крст, свједок је рекао да се "не би сложио да су сви размјењивани".

Млађеновић се сложио да је Међународни Црвени крст имао приступ, те да сматра да су приступ затвору имале и заштитне снаге УН.

Он је напоменуо да "српска страна није подгријевала стање у општини и никоме није сугерисано да то чини", те истакао како је у Фочи погинуо 551 српски борац и 95 цивила.

"Губитак иједног људског живота је губитак за све, али бих волео да и муслиманска страна искрено и поуздано изнесе податке о губицима", поручио је Млађеновић.

Пред крај данашњег главног претреса, исказ је почео да даје Милорад Скоко, бивши министар енергетике. Скоко свједочи о систему снабдијевања електричном енергијом у Сарајеву у току сукоба у БиХ.

Главни претрес се наставља у понедјељак, 8. априла.

Караџићев главни правни савјетник потврдио је на крају сједнице да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик свједочити у уторак, 9. априла.

 


http://www.srna.rs/novosti/94805/mladjenovic-u-foci-postojale-liste-za-likvidiranje-uglednih-srba-.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску