• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Официр: ВРС није ускраћивала хуманитарну помоћ Сребреници
Официр: ВРС није ускраћивала хуманитарну помоћ Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 04 април 2013 18:58

Beta - 04.04.2013 17:22

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, свједок одбране Славко Краљ изјавио је данас да, супротно тврдњама тужилаца, Војска Републике Српске 1995. није заустављала конвоје са хуманитарном помоћи цивилима у Сребреници.

Тадашњи предсједник РС, Караџић (67) оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Бошњака у данима након што је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту зону под заштитом УН.

Власти и војска РС, на челу с Караџићем, по оптужници су смишљено користили ускраћивање хуманитарне помоћи становништву Сребренице и других енклава у источној Босни, као и Сарајева, као средство за остваривање политичких и војних циљева на штету босанских Бошњака.

Краљ, који је у то време као мајор службовао у Главном штабу ВРС, изјавио је, међутим, да је политика тог штаба 1995. била да се конвојима пролаз ка енклавама дозволи "увијек када је заиста неопходно", иако је у њима "понекад" била проналажена војна опрема.

"ВРС није дозвољавала да се у енклаве уносе средства и опрема коју је могла користити АБиХ", рекао је свједок, наводећи као примјер ласерске даљиномјере, радио уређаје и двогледе.

Неке од хуманитарних организација које су организовале конвоје бавиле су се и "обавјештајним прикупљањем информацијама", посвједочио је Краљ.

Свједок је изјавио да је "став ГШ ВРС био да се, по сваку цијену, избјегну било какве неспоразуми и инциденти са Унпрофором и хуманитарним организацијама". Насупрот томе, муслиманска страна је те инциденте жељела, како би изазвала НАТО интервенцију против Срба.

По свједоковој изјави, Караџић се залагао да се хуманитарним конвојима омогући неометан приступ Сребреници и другим муслиманским насељима.

Краљ је изјавио и да му није била позната Караџићева "Директива број 7", којом је у марту 1993. наредио да ВРС створи неподношљиве услове за становништво Сребренице, без икакве наде у опстанак, поред осталог, и ускраћивањем хуманитарне помоћи.

ГШ ВРС имао је, по сведоку, информације да Унпрофор у Сребреници дели основне намирнице и гориво са Армијом БиХ.

Одговарајући на питања Караџића, који се брани сам, Краљ је рекао и да "српска војска није одговорна за недостатак хране у Сребреници, већ шверц хране и горива", којем су прибјегавале групе Бошњака.

Као доказ за то, Караџић је цитирао документ безбједносних служби БиХ у којем су наведене "бројне криминогене радње" официра 28. дивизије АБиХ и локалних званичника, попут "шверца хуманитарне робе и препродаје нафте и хране".

Тужитељка Каролин Еџертон  свједоку је, током унакрсног испитивања, предочила документе УНХЦР о недовољним испорукама хране за становништво Сребренице.

Краљ је одговорио да је "проблем био што се дио хране издвајао за муслиманску војску".

"Ако се једна трећина дала војсци, толико ће фалити цивилима", казао је он. На питање тужитељке да ли тврди да је за то криво становништво енклаве, свједок је одговорио: "Добрим дијелом, то је њихова кривица".

Заступница оптужбе сугерисала је да је патње становништва Сребренице изазвала ВРС тиме што је наметала ограничења на испоруке хране. Краљ је одговорио да се с тим не слаже.

"Муслиманска војска тиме што је узела, ослабила је становништво", рекао је он.

Свједок је остао при исказу да је ВРС дозвољавала да холандском батаљону Унпрофора у Сребреници буду испоручене довољне количине горива и хране, иако му је тужитељка предочила документе снага УН о несташицама намирница и нафте.

"Холандски батаљон је исто давао дијелове своје хране Муслиманима, па је њима зафалило, а онда би дигли галаму да они и Сребреница немају хране", посведочио је Краљ.

"Значи, они су сами изгладњивали себе", сугерисала је, потом, тужитељка Еџертон, на шта је Краљ узвратио да "то не каже", понављајући да је Унпрофор давао храну Бошњацима.

Свједок је одбацио и тврдњу тужитељке да је ВРС "систематски ускраћивала" испоруке Унпрофору од априла 1995. због чега холандски војници нису били у могућности да помогну хиљадама муслиманских избјеглица крај њихове базе у Поточарима, после пада Сребренице у јулу 1995.

 

Караџић је данас пред судије извео и бившег челника српских власти у Фочи Радојицу Млађеновића, који је изјавио да те власти никада нису наредиле ни одобриле ниједан злочин.

Злодјела над Бошњацима, по свједоку, била су "индивидуални, изоловани случајеви" за које су биле одговорне паравојне формације.

Млађеновић је изјавио и да надлежност над Казнено-поправним домом у Фочи није имала цивилна власт ни локални кризни штаб, већ ВРС.

Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама Трибунала, у КПД Фоча почињени су тешки злочини над муслиманским притвореницима.

Хашки процес Караџићу биће настављен сутра.

 

 

Генерал Крстић: Нисам крив за непоштивање суда

Генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић изјаснио се пред Хашким трибуналом да није крив по оптужби за непоштовање суда, која је покренута против њега, јер је у више наврата одбио да свједочи у доказном поступку одбране Радована Караџића.

Вијеће је умјесто оптужнице подигло налог након што је обавијештено да нема медицинских разлога који би представљали ваљан разлог да Крстић не свједочи.

"Вијеће је утврдило да је Крстић свјесно и хотимично починио ометање правде", рекао је судија Мелвил Берд.

На питање судије на тзв. првом ступању пред суд да ли остаје при ставу да неће да свједочи, Крстић је одговорио да "искључиво из здравствених разлога" не може да свједочи у доказном поступку одбране Радована Караџића.

Крстић се одрекао права да му се умјесто оптужнице прочита налог у судници, наводећи да га је прочитао и разумио и да "нема потребе да се поново чита".        

Датум почетка суђења биће накнадно одређен. Крстићев адвокат Томислав Вишњић рекао је да одбрана вјерује да ће бити спремна за суђење за око 30 дана, односно када "из стране земље" добије затражену документацију.

Вишњић је најавио да ће одбрана вјероватно имати једног свједока.

На питање судије Берда да ли има примједби на услове у притворској једници, генерал Крстић је рекао да "нема притужби на свој статус и на третман од стране особља". (Срна)

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Hag-odbio-zahtjev-Radovana-Karadzica-da-svjedoci-Naser-Oric-186966.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску