• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хашки трибунал: Орић не мора да сведочи на суђењу Караџићу
Хашки трибунал: Орић не мора да сведочи на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
четвртак, 04 април 2013 18:46

Танјуг | 04. 04. 2013. - 17:39h

Претресно веће Хашког трибунала одбацило је данас и други захтев Радована Караџића за издавање налога којим би се некадашњи командант муслиманских снага на подручју Сребренице Насер Орић обавезао да сведочи у доказном поступку његове одбране.

Веће је закључило да "нису испуњени услови за издавање субпоене у овом предмету, јер информације које се траже од Орића могу да се добију из других извора или су већ добијене".

Први захтев за издавање обавезујућег налога за Орића, бивши председник Републике Српске (РС) је тражио у новембру прошле године, након што је он одбио позив за сведочење.

Судије су Караџићев захтев одбациле, нашавши да "оптужени није предузео све потребне мере да обезбеди Орићев добровољно пристанак на сведочење, што је један од услова за издавање обавезујућег налога".

Караџић је Орићево сведочење тражио, јер сматра да би оно "материјално помогло његову одбрану", јер би он, како се истиче, могао да "предочи информације да Армија БиХ, супротно споразуму са УН, никада није демилитаризовала сребреничку енкалву и јединице под Орићевом командом су наставиле да располажу тешким и лаким наоружањем".

Орић је такође требало да потврди да је "велика количина оружја и муниције шверцована у енклаву након што је хеликоптерима достављена на подучје у близини Жепе, а та 'шверцерска рута' између енклава била је од суштинског значаја за наставак испоруке наоружања за Армију БиХ".

Судије су указале да су већ чуле доказе о наведеним тврдњама, као и о томе да је Армија БиХ изводила нападе на српска села на подручју Сребренице уочи почетка напада српских снага на тај град у првој половини јула 1995. године.

Веће, међутим, запажа да је Орић отишао у Тузлу у марту 1995. и да се није вратио у Сребреницу до краја сукоба.

"Оптужени је у току унакрсног испитивања сведока оптужбе Роберта Франкена указао да је Орића, у његовом одсуству, заменио Расим Бећировић", наводи се у одлуци претресног већа.

Веће сматра да Орић не би био у могућности да сведочи ни о нападу Армије БиХ пре напада Војске РС на Сребреницу, као ни о наводу оптуженог да је Влада БиХ "жртвовала Сребреницу и њено становништво, као део шире стратегије да у коначном разрешењу рата добије делове Сарајева".

Караџића оптужница терети за геноцид у Сребреници, прогоне несрпског становништва са великих подручја БиХ, за терор над сарајевским цивилима снајперским деловањем и гранатирањем и за узимање припадника УН за таоце.

Против Орића је у Хагу вођен поступак због злостављања и премлаћивања на смрт "неколико лица српске националости у Станици полиције у Сребреници и у згради полиције која се налазила иза зграде Скупштине општине Сребреница", у периоду од септембра 1992. до марта 1993. Орић је био осуђен на две године затвора и одмах пуштен на слободу, јер је у притвору одслужио казну.

У жалбеном поступку, Орић је био ослобођен свих оптужби.

 

 

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/375756/Haski-tribunal-Oric-ne-mora-da-svedoci-na-sudjenju-Karadzicu

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску