• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок одбране: муслимани добровољно напустили Братунац
Сведок одбране: муслимани добровољно напустили Братунац Штампа Ел. пошта
Написао Бета / НСПМ   
среда, 27 март 2013 19:30

среда, 27. март 2013.

Оповргавање оптужбе за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, тадашњи председник РС Радован Караџић наставио је у Хагу исказом сведока Родољуба Ђукановића.

Ђукановић, који је 1992. био председник општинске владе у Братунцу, сугерисао је да су у априлу те године Муслимани сами изразили жељу да напусте Братунац.

Сведок је изјавио да му је у априлу 1992. тадашњи председник СО Братунац Нијаз Дубичић казао да намерава да из Братунца изведе све Муслимане који то желе, затраживши да општинске власти дају обезбеђење.

Не негирајући да су српске снаге у мају 1992. починиле злочине над Муслиманима у Братунцу и околини, Ђукановић је тврдио да о томе није имао сазнања у тренутку догађаја.

Сугерисао је да су премештање и убиства Муслимана била последица напада муслиманских снага на колону ЈНА и убиства лидера Српске демократске странке у Сребреници Горана Зекића.

После напада на колону ЈНА, Ђукановић је "чуо" да су "неки Муслимани" били доведени у хангар братуначке основне школе, а, нешто касније, и да су у том хангару и на обали Дрине пронађени лешеви.

Након убиства Зекића, по речима сведока, тадашњи лидер СДС-а у Братунцу Мирослав Дероњић наредио је "разоружавање" муслиманског села Глогова, али кризни штаб, на чијем је челу Дероњић био, није наложио да се "било ко убије".

Дероњић је пред судом у Хагу признао кривицу за убиство 64 Муслимана у Глогови и осуђен је на 10 година затвора, након што је сарађивао са тужилаштвом и сведочио на више суђења, укључујући и против Слободана Милошевића. На издржавању казне у Шведској, убрзо је умро. После напада на Глогову, Ђукановић је, како је посведочио, знао да су Муслимани доведени на фудбалски стадион у Братунцу и да су их обезбеђивали "добровољци".

На питање о томе, шеф братуначке полиције одговорио му је да има наређење да се не меша у акције "војске и војне полиције". Сведок је, по изјави коју је дао, касније чуо да су мушкарци са стадиона пребачени у основну школу, где су неки били убијени. Кризни штаб, чији је члан био, затим је одлучио да заробљенике "спаси" тако што ће их пребацити на Пале. Због "проблема" које су причињавали, штаб је одлучио и да отера добровољце.

Ђукановић је тврдио и да Караџић никада ништа није наредио кризном штабу у Братунцу. При том исказу, остао је и након што му је, током унакрсног испитивања, тужитељка Каролин Едгертон показала документе самог кризног штаба са седнице на којој је разматрано "Караџићево наређење".

Сличан исказ о злоделима у Братунцу дао је и припадник војне полиције тамошње Територијалне одбране Душан Мићић. Он је изјавио да је у школи у Братунцу видео непознате особе у униформама ЈНА како одводе и доводе људе, али да му је било наређено да се не меша у њихов посао, под претњом отпуштања.

Сведок је казао да његова јединица није имала ништа с Муслиманима затвореним у школи, али да је два аутобуса са заробљеницима отпратила до муслиманске територије, док су остали били пребачени на Пале.

Мићић је посведочио и да је, као припадник Посебних јединица полиције РС, у јулу 1992, после пада Сребренице, био у Поточарима, где су биле окупљене хиљаде муслиманских избеглица, али да није видео одвајање мушкараца од породица.

Сугерисао је да су се Муслимани, који су у колони покушали да се шумом пробију ка Тузли, предавали српским снагама после међусобних борби. Те заробљенике, међутим, чували су војници које није познавао.

За масовно убијање муслиманских заробљеника у Братунцу и селу Кравица, 13. јула 1995, Мићић је, како је изјавио, чуо касније. Оптужница Караџића терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима након што је Војска РС, чији је он био врховни командант, 11. јула 1995. заузела Сребеницу. Прво у низу масовних убистава починила је полиција РС у складишту у Кравици, усмртивши око 1.000 Муслимана. Те ноћи било је и спорадичних убистава у Братунцу.

Одбрану пред Хашким трибуналом, Караџић - који је оптужен и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, те узимање за таоце "плавих шлемова" УН, наставиће сутра.

 

(Бета)

 


http://www.nspm.rs/hronika/sudjenje-radovanu-karadzicu-svedok-odbrane-izjavio-sa-su-muslimani-dobrovoljno-napusali-bratunac-1992-godine.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску