• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Генерал Живановић одбио да сведочи у одбрану Караџића
Генерал Живановић одбио да сведочи у одбрану Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Правда   
уторак, 26 март 2013 18:46

26. март 2013, 15:52

ХАГ – Оптужени бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је данас да Хашки трибунал изда обавезујући налог на основу којег би генерал Миленко Живановић, који одбија да сведочи, морао да се појави као сведок његове одбране 8. маја ове године, објављено је у овом суду.

Генерал Живановић одбио да сведочи у одбрану Караџића. Караџић је у захтеву навео да су чланови тима његове одбране од почетка године у више наврата покушали да контрактирају Живановића, али да се он „никада није јавио на телефон“.

„Када је главни истражитељ тима, Миломир Савчих, на крају отпутовао у место боравка генерала, он је у више наврата одбио да буде сведок одбране“, наводи се у Караџићевом поднеску.

 Од генерала Живановића Караџић очекује да потврди да „није постојао план или очекивање да ће муслимани бити силом пребацивани и да ће им бити нанесена било каква штета“.

Осим тога, додаје се у поднеску, обзиром да је тужилаштво у току свог доказног поступка у доказе увело неколико докумената чији је аутор Живановић, његово сведочење је „неопходно да објасни праву природу ових докумената“.

Генерал Живановић био је командант Дринског корпуса Војске РС пре генерала Радислава Крстића, који је у трибуналу осуђен на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници, у јулу 1995. године.

Према документу који је Живановић раније предао тужилаштву, генерал Крстић је команду над Дринским корпусом преузео 13. јула 1995, два дана по уласку српских снага у заштићену зону Сребреница и у време масовног убијања сребреничких муслимана.

Караџић је у поднеску истакао да му је Живановићево сведочење још значајније, након одбијања генерала Крстића да сведочи у његовом предмету.

Против генерала Крстића, трибунал је ове недеље покренуо поступак за непоштовање суда, јер је одбио да сведочи у одбрану Караџића, упркос обавезујућем налогу суда.

На добровољно сведочење није пристао ни генерал Здравко Толимир, бивши помоћник команданта за обавештајно-безбедоносне послове Главног штаба ВРС, непосредно одговоран команданту Главног штаба, генералу Ратку Младићу.

Толимир је у децембру прошле године у Хагу проглашен кривим за геноцид у Сребреници и Жепи и осуђен на казну доживотног затвора. Претресно веће још није донео одлуку по Караџћевом захтеву за издавање субпоене за Толимира.

Извор: Танјуг


http://www.pravda.rs/2013/03/26/general-zivanovic-odbio-da-svedoci-u-odbranu-karadzica/

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску