• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Вучуревић: Бошњаци отишли сами
Вучуревић: Бошњаци отишли сами Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 25 март 2013 21:01

25/03/2013 | 17:46  | Б92   

Свједочећи у одбрану Радована Караџића, бивши градоначелник Требиња Божидар Вучуревић изјавио је да су Бошњаци 1993. отишли добровољно из тог града.

Српске власти у Требињу, по Вучуревићевим ријечима, само су обезбиједиле возила и осигуравале конвоје којим су Бошњаци прешли у Црну Гору, како се "не би догодили злочини".

"Све је било учињено да муслимански народ безбједно оде из источне Херцеговине и да сукоба не буде у Требињу... кад су муслимани добили инструкцију СДА (Странке демократске акције) да се исељавају из Требиња", посвједочио је Вучуревић. Свједок је казао да је сваком ко је тражио, омогућио да добије "пасош и пропусницу и да путује".

 Караџић (67), који је у то вријеме био предсједник Републике Српске, оптужен је за прогон Бошњака и Хрвата из 20 општина у БиХ, али општина Требиње није обухваћена оптужницом. Тужилац Алан Тигер, у унакрсном испитивању, суочио је Вучуревића са изјавама требињских Бошњака да су отишли због притисака и пријетњи, пошто им је градоначелник рекао да им не може гарантовати безбједност.

Свједок је потврдио да је стотинама Бошњака рекао да "их нико не тјера", али да им не може гарантовати безбједност зато што су у Требиње дошле хиљаде српских избјеглица. Напоменуо је да су му "Срби убили братића", којег није могао да заштити, и да су пуцали и на њега.

Вучуревић је изјавио да посједује документ којим је генерални секретар СДА Хасан Ченгић наложио Бошњацима да се иселе из Требиња и да му је тај документ предао локални члан те странке. Караџић, који се брани сам, документ је приказао у судници, опширно га цитирајући. Тужилаштво је саопштило да "нема став" о аутентичности тог документа, с обзиром да Требиње није у оптужници против Караџића.

Тужилац Тигер предочио је, затим, Вучуревићев интервју "Српском ослобођењу" у којем је 1994. рекао да "ко се ухвати с муслиманима, као да је у колу с ђаволима", да Муслимане "не можеш избројати – то је наталитет да те Бог сачува" и да је рат у БиХ "цивилизацијски", против "несретног ислама".

Називајући цитате "инсинуацијама", Вучуревић је рекао: "Ја сам то прочитао, али је ово далеко од мене".

Свједок је, међутим, потврдио да вјерује да су у БиХ ратовали "Срби - поисламљени Срби, покатоличени Срби и Срби који су остали Срби". "Један народ, а три вјере - то је велика несрећа", констатовао је Вучуревић.

На питање тужиоца о рушењу џамија у Требињу, Вучуревић је одговорио да је било "рушења на све стране, по принципу рушите ви моје, рушим ја ваше", али да то није било организовано и да власти то нису одобравале.

Као доказ, навео је да је катедрала у центру Требиња остала нетакнута, зато што "није била срушена српска православна црква у Дубровнику".

Упитан да ли је изјавио да ће изградити "старији и љепши Дубровник", послије гранатирања 1991, Вучуревић је казао: "Господо, Хрвати су срушили стари мост на Неретви (у Мостару)... Кад су их питали зашто, они су рекли: 'Направићемо старији, нови мост'... Кад су мене питали, ја сам у шали рекао: 'Направићемо ми старији, нови Дубровник'. То није озбиљно". Караџић се Вучуревићу захвалио за свједочење и за "чување комшија муслимана" у Требињу.

Процес Караџићу, оптужном и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године, биће настављен сутра.

Р.К.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=83648

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску