• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведоци: Злочине у Братунцу чинили добровољци
Сведоци: Злочине у Братунцу чинили добровољци Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 12 март 2013 19:57

уторак, 12. мар 2013, 15:01 -> 17:45

За злодела над Муслиманима у Братунцу у периоду 1992-95, били одговорни српски добровољци, које локалне власти нису могле да контролишу, рекли су на суђењу Радовану Караџићу у Хагу сведоци одбране Бранимир и Александар Тешић. Караџић затражио од Трибунала да наложи некадашњем генералу Војске РС Здравку Толимиру да буде сведок његове одбране.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведоци одбране Бранимир и Александар Тешић сведочили су да су за злодела над Муслиманима у Братунцу, 1992-95, били одговорни српски добровољци, које локалне власти нису могле да контролишу.

 

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина, укључујући и братуначку, попримио размере геноцида. Оптужница Караџића, поред осталог, терети и за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице.

Браћа Тешић тврдила су и да за злодела нису знали у време када су се догађала, него да су касније сазнали. Бранимир Тешић у ратно време био је помоћник командира полицијске станице, а Александар општински секретар за народну одбрану.

Бранимир Тешић посведочио је да у мају 1992. није знао да су српске снаге у Братунац довеле стотине Муслимана из околних села Хранча и Глогова и затворили их у зграду основне школе и на локалном стадиону.

Тешић је изјавио и да је о масовном убиству Муслимана из Сребреницеу складишту у селу Кравица, 13. јула 1995, чуо касније. Масовно убиство, како је чуо, уследило је пошто су заробљеници отворили ватру на полицајце који су их чували. По оптужници, у Кравици су српске снаге убиле око 1.000 Муслимана.

Одговарајући на питања тужилаца, Тешић је, међутим, рекао да је за убиства сребреничких заробљеника у основној школи у Братунцу у јулу 1995. сазнао одмах пошто су Муслимани били одведени, а беживотна тела затечена у учионицама.

Полиција, према Тешићевим речима, није имала задатак да обезбеђује аутобусе са хиљадама сребреничких Муслимана, који су 13. јула 1995, преноћили у Братунцу, већ само да осигурава пут.

Тешић је потврдио и да је 12. јула 1995, два дана после пада Сребренице, "врло кратко, на пола сата" био у Поточарима и био очевидац укрцавања првих од хиљада избеглица из Сребренице у аутобусе којим су били одведени ка Кладњу.

Заступник оптужбе предочио је сведоку доказе да је полиција учествовала у нападу на село Глогова у мају 1992, али је Тешић остао при исказу да то није истина.

За напад на Глогову, у којем су убијена 64 муслиманска мештанина, и протеривање преосталог становништва, кривицу је пред Трибуналом признао тадашњи лидер Српске демократске странке у Братунцу Мирослав Дероњић.

Пошто су му предочени искази сведока, Тешић је потврдио и да је био у близини стадиона у Братунцу када су у мају 1992. заробљени мушкарци били одвођени у основну школу, а жене и деца аутобусима одвођени ка Кладњу.

Упитан како је онда могуће да тврди да није знао за велики број Муслимана доведених у град, одговорио је: "Знао сам да долазе и окупљају се Муслимани на стадиону...а касније сам сазнао да је било жртава".

 

"Добровољци одвели Муслимане"

Други сведок, Александар Тешић изјавио је да је у мају 1992, на састанку локалног кризног штаба у Братунцу сазнао да су "добровољци" одвели Муслимане из околних села у основну школу и починили злочине.

Како је изјавио, то је био "шок" за кризни штаб, који је одлучио да протера добровољце, а муслиманске заробљенике измести из школе да би спречио "даљу катастрофу".

Тешић је посведочио и да је знао за "операцију разоружавања" у Глогови чији је циљ било "спречавање сукоба", али да је касније чуо да су "неки људи убијени и рањени".

Према сажетку сведокове писане изјаве, који је Караџић прочитао у судници, Тешић је "једном приликом" у "хангару" пронашао "тела 20 убијених Муслимана", а затим организовао сахрану по прописима.

За убиства Муслимана у Глогови и Братунцу били су одговорни "добровољци", изјавио је Александар Тешић.

Он је посведочио и да га је командант Војске РС Ратко Младић, по заузимању Сребренице у јулу 1995, питао "шта да ради с људима".

Тешић је, како је изјавио, одговорио да "онима који желе да оду ваља обезбедити превоз".

Неколико аутобуса са заробљеницима из Сребренице, сведок је видео у Братунцу, 13. јула 1995, али није чуо да је ико од њих био малтретиран или убијен.

Тешић је посведочио и да никада није чуо Караџића да наређује прогон и убиства Муслимана, већ како налаже поштовање Женевске конвенције.

На почетку унакрсног испитивања, Тешић је тужиоцима потврдио да је у Поточарима, у којима је и он био после пада Сребенице у јулу 1995, затекао "бар 20.000" избеглица у "ужасној ситуацији" и да је то била "хуманитарна катастрофа".

Хашко суђење Караџићу биће настављено сутра. Бивши лидер босанских Срба оптужен је и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

 

Караџић тражи помоћ Трибунала

Оптужени бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је да Претресно веће изда налог којим би се пензионисани генерал Војске РС Здравко Толимир обавезао да буде сведок његове одбране у Хашком трибуналу, јер не жели да сведочи добровољно, саопштио је тај суд.

У Караџићевом поднеску се наводи да му је Толимир почетком године рекао да неће да буду сведок. Тим одбране је за то тражио писану потврду његовог правног саветника, али, како се наводи, "није било резултата".

Генерал Толимир је у децембру прошле године проглашен кривим за геноцид у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године, и осуђен на казну доживотног затвора.

Караџић очекује да се Толимир, који у Притворској једници УН чека на жалбену расправу, појави као сведок одбране 7. маја ове године.

У поднеску се тврди да Толимир "располаже информацијама које су важне за одбрану", јер би могао да потврди да "никада није информисао Караџића, усмено или писано, да ће заробљеници из Сребренице бити убијени, да бивају или да су били убијани".

Толимир је други генерал ВРС, осуђен у Трибуналу, који одбија да сведочи у одбрану Караџића. Почетком фебруара ове године, генерал Радислав Крстић је одбио да сведочи наводећи као разлог нарушено психичко и физичко здравље.

 

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1283238/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%86%D0%B8%3A+%D0%97%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B5+%D1%83+%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BD%D1%86%D1%83+%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%99%D1%86%D0%B8.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску