• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Толимир одбија да свједочи у одбрану Караџића
Толимир одбија да свједочи у одбрану Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
уторак, 12 март 2013 19:51

Агенције - 12.03.2013 15:00

ХАГ - Оптужени бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је данас да Претресно вијеће изда налог којим би се пензионисани генерал Војске РС Здравко Толимир обавезао да буде свједок његове одбране у Хашком трибуналу, јер не жели да свједочи добровољно, објављено је данас у овом суду.

У Караџићевом поднеску се наводи да му је Толимир почетком године рекао да неће да буде свједок. Тим одбране је за то тражио писану потврду његовог правног савјетника, али, како се наводи, "није било резултата".

Генерал Толимир је у децембру прошле године проглашен кривим за геноцид у Сребреници и Жепи у јулу 1995, и осуђен на казну доживотног затвора.

Караџић очекује да се Толимир, који у Притворској једници УН чека на жалбену расправу, појави као свједок одбране 7. маја ове године.

У поднеску се тврди да Толимир "располаже информацијама које су важне за одбрану", јер би могао да потврди да "никада није информисао Караџића, усмено или писано, да ће заробљеници из Сребренице бити убијени, да бивају или да су били убијани".

Толимир је други генерал ВРС, осуђен у трибуналу, који одбија да свједочи у одбрану Караџића. Почетком фебруара ове године, генерал Радислав Крстић је одбио да свједочи наводећи као разлог нарушено психичко и физичко здравље.

Генерал Крстић је правоснажно осуђен за помагање и подржавање геноцида, убиство, и прогоне сребреничких муслимана. На издржавање казне од 35 година затвора био је упућен у Велику Британију, али је одатле враћен у Притворску јединицу трибунала, након што су га напали муслимански затвореници.

Крстић је одбио да свједочи иако је претресно веће за то издало обавезујући налог. За кршење налога, трибунал може да покрене поступак за непоштовање суда, а запрећена казна је до седам година затвора или до 100.000 евра, а могу бити изречене и затворска и новчана казна.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Tolimir-odbija-da-svjedoci-u-odbranu-Karadzica-183690.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску