• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Караџић налагао хумано поступање са заробљенима
Свједок: Караџић налагао хумано поступање са заробљенима Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
понедељак, 11 март 2013 19:11

Бета - 11.03.2013 17:30

ХАГ - Свједочећи у одбрану Радована Караџића, бивши помоћник министра правде Републике Српске Слободан Авлијаш изјавио је данас пред Трибуналом у Хагу да је Караџић, током рата у БиХ, наређивао хумано поступање са заробљеницима, али да често локалне власти то нису поштовале.

Авлијаш је, као 100. свједок одбране, изјавио да Караџић, "усљед ратне ситуације", "објективно није могао да контролише активности кризних штабова на терену".

"Гдје је год могао, Караџић налагао да се безусловно ослободе цивили и обезбиједи човјечно поступање, у складу са међународним правом", рекао је свједок.

 

 

Свједок је казао и да је октобра 1992, по налогу Владе, посјетио центре за притворенике у РС, "послије извјештаја да је стање у затворима критично". У Приједору и Бањалуци обавијестили су га да су сви "ратни заробљеници" већ одведени, а у Власеници је видео да "није било ни затвора, ни притвореника".

Званичници у Приједору, укључујући ратног градоначелника Миломира Стакића и шефа полиције Сима Дрљачу, по Авлијашовим ријечима, увјеравали су га да је "сабирни центар" у Трнопољу распуштен, упркос супротним тврдњама медија и Црвеног крста. Казали су му и да су поновно отварање Трнопоља иницирали "неодговорни појединци тиме што су Муслимане наговарали да се окупе тамо да би били пребачени у иностранство".

Трибунал је Стакића осудио на 40 година затвора због прогона несрпског становниства. Дрљачу су 1996. убиле међународне снаге у БиХ, покушавајући да га ухапсе.

У сарајевској општини Хаџићи, Авлијаш је, како је казао, затекао "хаос", због чега је обезбиједио да притворени Муслимани буду пребачени у затвор Кула како не би били подвргнути одмазди због "мучења Срба" у притвору у Тарчину.

Авлијаш је, одговарајући на питања тужиоца Алана Тигера, потврдио да је у притвору званом "Бункер", у Вогошћи, који је раније назвао "ужасним мјестом", био свједок нехуманог понашања према притвореним Бошњацима и да је тражио да то престане.

Свједочио је и да су притворенике ту држали локални кризни штаб и "војска", који су му рекли да су сви Бошњаци заробљени у зони борбених дејстава. Провјера те тврдње није била задатак свједока, већ само да утврди, како је рекао, да ли се са притворенима поступа у складу с међународним прописима и Караџићевим упутствима.

Свједок је потврдио да је у складишту у Илијашу видео само притворене цивиле који су га молили да им помогне. Рекао је да је притвореницима пренио да се преговара о размјени "сви за све", да би их "растеретио пакла у којем су се нашли". Та размјена је касније пропала.

На сугестију тужиоца Тигера, свједок је изјавио да је у спортској сали у Хаџићима затекао 90 Бошњака које су припадници српских паравојски "ужасно мучили" и "жестоко злостављали". Напоменуо је да су то били његови некадашњи сусједи и да је је испословао да они буду пребачени у сарајевски затвор Кула гдје их је посјетио и саслушао.

Упитан зашто није одмах утврдио да су његови сусједи незаконито притворени и наложио да буду ослобођени, Авлијаш је одговорио да је био "обичан смртник" и да "није могао да интервенише". "Ко је много причао - није добро прошао. Требало је мудрости да се глава сачува", казао је свједок.

На питање о 200 Бошњака на Корићанским Стијенама које су августа 1992. убили припадници полиције из Приједора, Авлијаш је казао да "нема оправдања" за тај злочин који је "укаљао част српског борца" и да је шефа приједорске полиције Дрљачу "требало одмах ухапсити".

Упитан да ли ли је знао да је Караџић 1993. одликовао полицијску станицу у Приједору и самог Дрљачу који је и унапријеђен, Авлијаш је одговорио одречно.

Прије Авлијаша, у Караџићеву одбрану је свједочио Томислав Пухалац, бивши припадник тајне полиције РС. Он је за избијање рата у Сарајеву окривио Странку демократске акције, тврдећи да су њене паравојске "Зелене беретке" и "Патриотска лига" нападале и протјеривале и пљачкале Србе.

Суђење Караџићу се наставља сутра.

 

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svjedok-Karadzic-nalagao-humano-postupanje-sa-zarobljenima-183563.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску