• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок: У Власеници није био логор за Муслимане
Сведок: У Власеници није био логор за Муслимане Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
петак, 08 март 2013 16:27

07. 03. 2013. 18:37h | Бета


Сведочећи у одбрану Радована Караџића пред Трибуналом у Хагу, бивши шеф полиције у Власеници Мане Ђурић негирао је да је тамо 1992. постојао логор за Муслимане, у којем су, по оптужници, чињени тешки злочини, већ да је то био "прихватни центар" за грађане свих националности.

Власеница је једна од седам општина у БиХ у којој је, како пише у оптужници против тадашњег председника Републике Српске Караџића (67), размере геноцида досегао прогон српских снага над муслиманима.

Ђурић је, као и ранији Караџићеви сведоци, сугерисао да су сукобе у Власеници изазвале муслиманске паравојне формације које је нелегално формирала и наоружала Странка демократске акције.

Локални Срби су, по сведоку, оружје добили по закону, од Територијалне одбране, пошто су се, за разлику од Муслимана, одазвали на мобилизацију.

У писаној изјави, коју је Караџић увео у доказе, Ђурић је нагласио да, супротно оптужби о насилном преузимању власти у Власеници, српска војска "није заузела ништа, већ само ослободила оно што су су били заузели Муслимани".

Српски кризни штаб, чији је члан сведок био, успоставио је крајем априла 1992. процедуру којом је "обезбедио да грађани који желе да из Власенице оду" услед сукоба, "не буду насилно отерани".

Ти грађани "нису могли да оду док нису потписали изјаву да одлазе добровољно" што је важило и за Муслимане и за Србе, тврдио је Ђурић.

По његовим речима, многи Муслимани који нису имали превозна средства, окупили су се испред општинске зграде и затражили од власти да им омогући превоз.

Цивили који су желели да оду – и Муслимани, и Хрвати, и Срби – упућивани су у "прихватни центар" у Сушици који није био логор за Муслимане - како тврде тужиоци, изјавио је Ђурић, напомињући да су тај центар "обезбеђивале" Територијална одбрана и Војска РС.

Командир Сушице Драган Николић, звани "Јенки", пред Трибуналом је 2004. признао кривицу за прогон, убиства, сексуално насиље и мучење муслиманских притвореника и осуђен је на 20 година затвора.

Караџић се, по сведоку, током њихових сусрета залагао за примену закона према свим грађанима, без обзира на националност.

Ђурић је потврдио је да су у Власеници пљачкале и друга кривична дела чиниле српске паравојне формације попут "Црвених беретки" и "Вуковараца", које су "пљачкале" и чиниле друга кривична дела.

Полиција је, како је тврдио сведок, настојала да то спречи. Тужилац Џулијан Николс је, оспоравајући веродостојност током унакрсног испитивања, приказао неколико докумената о Ђурићевој умешаности у транспорт муслиманских заробљеника, после пада Сребренице јула 1995, на места у околини Зворника на којима су их српске снаге потом стрељале.

Потврђујући да је полиција "обезбеђивала" пут којим је један конвој са заробљеницима прошао, Ђурић је казао да је тачно да је видео 40 до 50 аутобуса са заробљеницима у околини Зворника, али је нагласио да је био уверен да Муслимани бити одведени у заробљенички логор у Батковићу код Бијељине и касније размењени.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/297577/Svedok-U-Vlasenici-nije-bio-logor-za-Muslimane

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску