• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Паравојске из Брчког отјерала специјална јединица полиције РС
Свједок: Паравојске из Брчког отјерала специјална јединица полиције РС Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
среда, 06 март 2013 17:47

Бета - 05.03.2013 17:17

ХАГ - У наставку суђења Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, свједок одбране Обрен Марковић изјавио је данас да су паравојне снаге из Србије искористиле "анархију" у Брчком у прољеће 1992. и успоставиле контролу над тим градом.

Караџић (67), у то вријеме лидер босанских Срба, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ.

По оптужници, српске снаге су у Брчком злочинима протјерале несрпско становништво.

Марковић, тадашњи члан српског кризног штаба, негирао је да су муслимански и хрватски цивили били протјеривани. Као и претходни Караџићеви свједоци, за сукобе у Брчком окривио је муслиманске и хрватске паравојске.

Марковић је тврдио да су "криминалци и паравојне формације" из Србије "преузели контролу над централним градским подручјем" усљед "анархије" и безвлашћа по избијању рата. Паравојске је у љето 1992. отјерала специјална јединица полиције РС, која је дошла на захтјев локалне власти.

Предочивши документе српске стране, тужиоци су, у унакрсном испитивању, тврдили да су паравојске у Брчко дошле на позив кризног штаба и да су сарађивале са ЈНА. Свједок је одговорио да за то "не зна". Потврдио је да су паравојске "пљачкале народ, обијале станове и отимале возила".

На питање да ли је чуо за злочине у логору Лука, гдје су Муслимани и Хрвати од маја до јула 1992. "притварани, злостављани, силовани, а многи и убијени", Марковић је одговорио: "Ми смо то чули... причало се по граду, али од нас нико то званично није знао".

Рекао је да је чуо да је Рајко Ћешић који је био припадник полиције, чинио злочине у Луци.

Ћешића је Трибунал осудио на 18 година затвора пошто је признао да је у Луци убио 10 притвореника.

Марковић је потврдио да су прије рата муслимани били већина становништва Брчког, а послије рата је већина била српска. Напоменуо је, међутим, да су Муслимани и даље у већини у брчанској општини.

Свједок је прихватио да је Брчко био од стратешке важности за босанске Србе зато што је "у интересу српског народа било да се повежу Крајине и Србија".

Бивши судија Војног суда у Бијељни Саво Бојановић свједочио је, затим, да је тај суд радио по закону, без утицаја војних и цивилних власти, а сви оптужени су, по том свједоку, имали исти третман.

Бојановић је изјавио да је судио и Србима који су починили кривична дијела против несрба и да је водио истрагу таквих случајева. Навео је примјер убиства двојице заробљеника у Бијељини фебруара 1993. које су починили припадници Војске РС и силовања двије Муслиманке за које су била оптужена двојица Срба.

Караџић је у судници приказао више пресуда Војног суда у Бијељини којима су српски починиоци били осуђени, углавном због крађа, на условне казне затвора.

Тужитељка Ен Садерленд свједоку је предочила да је пустио из притвора двојицу Срба, осумњичене за силовање Муслиманки, као и за једно убиство.

Бојановић је то потврдио, нагласивши да пуштање из притвора не значи да су осумњичени били и ослобођени одговорности. Упитан да ли је знао да је један починилац осуђен тек 2009. године, а други ослобођен, одговорио је да то није знао.

Осврћући се на убиство муслиманских заробљеника у Бијељини, тужитељка је сугерисала да је Бојановић, као истражни судија, лако могао утврдити идентитет починилаца, али је он потјерницу расписао за "непознатим починиоцима" из редова ВРС.

"Не тражи починиоце суд, него органи гоњења. Ми смо расписали потјерницу", одговорио је свједок, додавши да је послије увиђаја предмет предао тужилаштву и о злочину обавијестио Међународни Црвени крст.

На констатацију заступнице оптужбе да је војни суд у Бијељини судио припадницима ВРС већином због крађа, а ни у једном случају због ратних злочина, Бојановић је узвратио да "суд не покреће поступак, него тужилаштво".

Караџићев нови свједок Миливоје Кићановић ће исказ наставити сутра.

Бивши предсједник РС оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svjedok-Paravojske-iz-Brckog-otjerala-specijalna-jedinica-policije-RS-182708.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску