• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Генерал Васиљевић: ЈНА није била српска војска
Генерал Васиљевић: ЈНА није била српска војска Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
понедељак, 04 март 2013 19:25

Танјуг | 04. март 2013. 14:35

Пензионисани генерал Александар Васиљевић рекао је на суђењу Радовану Караџићу да Југословенска народна армија није била српска војска

ХАГ - Пензионисани генерал Александар Васиљевић рекао је данас на суђењу Радовану Караџићу да Југословенска народна армија (ЈНА) није била српска војска и да ниједан њен официр није отишао у штаб Српске демократске странке (СДС) у БиХ, док су хрватска и муслиманска страна, преко политичких странака “врбовале” официре ЈНА за паравојне трупе.

Васиљевић је у Хашком трибуналу, у унакрсном испитивању заступника оптужбе Хилдегард Уерц-Рецлаф, потврдио да неки официри ЈНА јесу сарађивали са СДС и да су на тај начин Срби дошли до наоружања.

“Имали смо неке официре ЈНА под мерама због испољавања национализма, хрватског и српског, јер су се неки експонирали са позиција екстремног национализма”, рекао је Васиљевић.

Према његовим речима, "био је један мајор ЈНА који је ступио у контакт са СДС, али се склонио и за њим је била расписана потерница и покренут кривични поступак, а био је један који је контактирао са четничким саставом са Мајевици".

Васиљевић је навео да је 23. априла 1992, приликом боравка у Сарајеву, ради договарања сусрета босанског председника Алије Изетбеговића са тадашњим врхом југословенског политичког и војног руководстава, обавештен да се штаб СДС преселио на Пале, али да тамо нема ниједног официра ЈНА. С друге стране, како је рекао, било је “муслиманских официра који су формирали Патриотску лигу”.

Поводом тврдње да ЈНА није била “тампон између сукобљених страна, већ да је штитила Србе”, Васиљевић је објаснио да се, после проглашења независности Словеније, и на крају рата у Хрватској, у децембру 1991, ЈНА “нашла у другој ситуацији, него када се у септембру догодио рат између Хрватске и ЈНА".

Друга ситуација, како је рекао, била је “да се штите народи којима је оспорено право да се определе где ће да живе”.

“Српски народ се определио да остане у Југославији, а не у отцепљеним банана-државама”, рекао је Васиљевић.

Тужилац је сугерисала да је ЈНА “српску територијалну одбрану (ТО) сматрала пријатељском”, а сведок је указао да она “никада није нападала ЈНА, за разлику од муслиманске и храватске, које су биле паравојне формације”.

“Срби су подржавали ЈНА, а муслимани су се против ње борили. Ми смо се на муслимане фокусирали не зато што су били муслимани. Нас Срби нису угрожавали, већ паравојни састави из Хрватске и Босне, које су њихове странке организовале”, рекао је Васиљевић.

Уерц-Рецлаф је устврдила да је “ЈНА постала српска војска, јер је углавном била састављена од Срба”, док је Васиљевић указивао да, до 19. маја 1992, када се ЈНА повукла из БиХ, "нису сви муслимани напустили Армију". Сведок је указао на пример генерала који је био рањен у Добровољачкој улици, у нападу на колону ЈНА у Сарајеву.

Васиљевић је негирао и тврдње да се несрпско становништво плашило ЈНА, указујући да је Алија Изетбеговић у децембру 1991. “тражио да ЈНА остане због присуства паравојних трупа”.

Уерц-Рецлаф је Васиљевића подсетила да је, на суђењу Слободану Милошевићу, када је био сведок оптужбе, за Жељка Ражнатовића-Аркана рекао да се “његов статус мењао и да је једном чак био наведен као део Новосадског корпуса ЈНА”.

Васиљевић је рекао да Аркан никада није био у Новосадском корпусу, али да зна да је командант Корпуса Андрија Биорчевић са њим имао “непосредне везе”.

Генерал Васиљевић је потврдио да је знао за акт којим се Аркану налаже деловање као “извиђачке групе”, напомињући да “остале старешине из Новосадског корпуса нису знале да му је Биорчевић такав папир дао”.

Генерал Васиљевић је од јуна 1991. до маја 1992. био начелник Управе за безбедност ЈНА, а претходно начелник Контраобавештајне службе (КОС) при Савезном секретаријату за народну одбрану (ССНО).

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:422615-General-Vasiljevic-JNA-nije-bila-srpska-vojska

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску