• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Васиљевић: Муслиманске паравојске нападале ЈНА
Васиљевић: Муслиманске паравојске нападале ЈНА Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
понедељак, 04 март 2013 17:20

Бета - 04.03.2013 16:09

ХАГ - Бивши начелник Управе за безбједност Генералштаба ЈНА Александар Васиљевић изјавио је данас на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да су Муслимани и Хрвати уочи и почетком рата у БиХ формирали паравојне формације које су нападале ЈНА.

Свједочећи у одбрану Караџића, тадашњег лидера Српске демократске странке, генерал у пензији Васиљевић рекао је да 1991-92. године босански Срби нису имали паравојску, нити ратне планове.

Караџић је оптужен за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95.

Ти злочини, по оптужници, извршени су у оквиру удруженог злочиначког подухвата у циљу трајног уклањања несрпског становништва са територија БиХ које су биле предвиђене да уђу у уједињену српску државу.

Генерал Васиљевић је рекао да је у љето 1991. имао прве информације да Странка демократске странке - за коју је почетком године постало јасно да се залаже за сецесију од СФРЈ - обучава паравојску, а Патриотска лига формирана је у сптембра те године.

Та паравојна формација, по свједоку, убрзо је извела први напад на Србе, а Караџић је својим присталицама наредио да не пружају никаве поводе за конфликте.

Почетком 1992. ЈНА се с руководствима свих страна у БиХ договорила да се разоружају паравојске, али за то "није било политичке воље", оцијенио је Васиљевић. Рекао је да је лидер СДА Алија Изетбеговић у разговору с њим негирао да зна за паравојне формације те партије.

На Изетбеговићев позив, Муслимани су напустили ЈНА, а њихова мјеста заузели су Срби. Услиједили су напади на ЈНА и блокирање њених касарни у БиХ, рекао је Васиљевић.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Хилдегард Ерц-Рецлаф, Васиљевић је потврдио да је маја 1992. био "дјелимично" пензионисан јер се залагао да ЈНА остане вишенационална, а тада се спроводило њено "етничко чишћење", од свих који нису рођени у Србији и Црној Гори.

Упитан да ли је од краја 1991. ЈНА штитила само Србе, умјесто да спречава сукобе, Васиљевић је потврдио да је тада наређено да се "заштите народи који се нису сложили да живе ван Југославије" и "којима је ускраћено право да се о томе изјасне".

"Српски народ се није опредијелио да живи у отцијепљеним банана-државама... Хтио је да остане у Југославији... ЈНА је штитила њих што не значи да је прогонила друге", рекао је генерал Васиљевић, додавши да су муслиманске и хрватске паравојске "ушле у сукоб" с ЈНА.

На питање тужитељке да ли је ЈНА наоружавала босанске Србе, свједок је одговорио да је тачно да је војска од марта 1992. наоружавала легалну Територијалну одбрану коју су, међутим, Муслимани и Хрвати напустили на позив својих лидера.

Васиљевић је изјавио да је тадашњи начелник Генералаштаба ВЈ Благоје Аџић, крајем априла 1992, рекао Изетбеговићу да је он сам "учинио ЈНА српском", позивом Муслиманима да напусте војску и не одазивају се на мобилизацију.

Позван да потврди да је раније изјавио да је већина официра ЈНА у БиХ подржавала став СДС о останку у Југославији или о нужности српског ентитета, Васиљевић је изјавио да су официри сматрали да и Срби имају право на  самоопредељење, а да не зна да ли је то био и став СДС.

Генерал Васиљевић је казао да су се безбједносни органи ЈНА бавили муслиманским и хрватским руководствима зато што су њихове паравојске нападале ЈНА. "Нас Срби нису угрожавали и зато нисмо имали никакве активности према њима".

Свједок је, на сугестију заступнице оптужбе, потврдио да су српске паравојне снаге, попут "Жутих оса" и "Аркановаца", с прољећа 1992. чиниле злочине над муслиманским цивилима у Зворнику и Бијељини.

Потврдио је и да је Милан Лукић, послије злочина у Вишеграду и Штрпцима, ухапшен у Србији, а потом ослобођен и пребачен у РС, да би се избјегло његово кривично гоњење.

Послије Васиљевића, Караџић је пред судије као свједока одбране извео Пера Марковића, бившег члана српског кризног штаба у Брчком, који је за избијање рата у том граду окривио локалну СДА и Хрватску демократску заједницу, и њихове паравојске формације.

Одговарајући на питања тужиоца, Марковић је потврдио да су у Брчком дјеловале паравојске из Србије, укључујући "Црвене беретке".

Суђење Караџићу наставља се сутра.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vasiljevic-Muslimanske-paravojske-napadale-JNA-182519.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску