• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Булатовић: Нисмо могли да спријечимо паравојне формације
Булатовић: Нисмо могли да спријечимо паравојне формације Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
субота, 02 март 2013 23:06

01/03/2013 | 16:22 | РТРС 

На суђењу некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу свједочење је наставио бивши премијер Савезне Републике Југославије, Момир Булатовић.

Булатовић је изјавио да су најтеже ратне злочине починиле паравојне формације које није било могуће контролисати и којима је циљ била пљачка. Он је рекао и да је распад бивше Југославије без поличког рјешења узроковао рат. Тужилаштво је настојало да стенограмима са сједница Врховног савјета одбране Савезне Републике Југославије докаже да се политички врх Југославије настојао оградити од захтјева за етничким чишћењем који су долазили из Републике Српске."

 

 "Наша највећа грешка и кривица су паравојне формације јер нисмо могли то да спријечимо.То нису биле регуларне јединице ни под чијом контролом, него банде криминалаца које смо ми покушавали да зауставимо на сваки начин, али као што тада предсједник Караџић каже нисте могли да направите контролу над свим тим појединцима. У питању су најтежи ратни злочини против цивила, а не бих се сложио да је то дио систематског плана за етничко чишћење", рекао је Булатовић.

Претходно је свједочио Невенко Самоуковић, некадашњи функионер у сарајевској општини Хаџићи који је рекао да су муслиманске снаге често нападале Хаџиће, али је Караџић говорио да органи власти у овој општини треба да се брину за све грађане без обзира на националну припадност. Свједок тврди да у Хаџима никада није било логора за Муслимане, већ само прихватни центри у којима су муслимански цивили смјештани ради властите безбједности.

Данас је свједочио и Младен Тољ, некадашњи начелник ЦЈБ Хаџићи, који је такође рекао да у Хаџићима није било логора, већ само прихватни центар у фискултурној сали средњошколског центра.


Р.К.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=81885

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску