• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Момир Булатовић о почетку деведесетих: Било је то време лудака које нисте могли да ставите ни у какав оквир
Момир Булатовић о почетку деведесетих: Било је то време лудака које нисте могли да ставите ни у какав оквир Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
петак, 01 март 2013 14:59

Танјуг | 01. 03. 2013. - 13:26h измена вести 13:35h

Сведок одбране бившег председника Републике Српске (РС) Радована Караџића, Момир Булатовић, оспоравао је данас тврдњу тужилаштва да је "крајњи циљ босанских Срба и српских вођа у Хрватској, Србији и Црној Гори био да живе у једној држави".

- То је било почетно стање, ми смо сви живели у једној држави, али је једна група политичких мисли и народа хтела да се постојеће стање задржи, а друга је хтела распрад Југославије и самосталне државе, и онда се отворила Пандорина кутија - рекао је Булатовић у наставку сведочења у Хашком трибуналу.

У време распада и сукоба у бившој Југославији, Булатовић је био председник Црне Горе, а од 1998. до 2000. био је председник Владе Савезне Републике Југославије (СРЈ). Највећи део свог мандата црногорског председника, Булатовић је, као је истакао, провео учествујући на преговорима и конференцијама на којима је тражено мировно решење за бившу Југославију и за будућност БиХ.
 
Узрок сукоба у бившој држави, Булатовић види у расцепу комунистичке партије, која је била једина политичка партија, и у неспособности федералних органа да реше проблем.

 
Нас шест председника су звали "путујући циркус"

 
- Нас шест председника, покушали смо да нађемо политичко решење. Радили смо то под притиском јавности, а медији су очекивали да ћемо наћи решење да се спречи рат. Питање рата је било присутно у медијима пре његовог избијања. Народ се бојао шта ће се десити када се држава распадне - рекао је Булатовић, подсетивши да су председници у јавности називани "путујућим циркусом".
 
- Последњи састанак одржан је у Стојичевцу код Сарајева, када је од нас тражено да кажемо да ли ће бити рата. Словенија је рекла да ће напуститити државу, Туђман је рекао да ће је Хрватска напустити, јер не може у њој да остане ако оде Словенија. Најтрагичнија личност је био Алија Изетбеговић, који је упозорио да ће букнути рат у БиХ, и да се већ окупљају наоружане групе које нису под контролом - подсетио је Булатовић.

- Кад нема политичког решења, долази до ратног сукоба. Хаос се десио јер није било политичког решења - закључио је он.
 
Булатовић је изјавио да су "највећи проблем и највећа кривица" у сукобима у бившој Југосалвији биле "паравојне форамације, чије деловање није било могуће спречити".
 
- Проблем са њима је што не можете да из зауставите. Замислите један аутобус пун нароужаних људи, потребно вам је више снага, њих не може да их заустави полицајац на цести - рекао је Булатовић, док га је унакрсно испитивала тужилац Хилдегард Уерц-Рецлаф.
 
- Било је то време лудака које нисте могу да ставите ни у какав оквир - рекао је Булатовић, одговарајући на питање о припаднику формације Жуте осе, "самозваном пуковнику који је себе прогласио за шешељевца, иако није имао никакве везе са Шешељем".

 
"Знали смо да село које је разорено мора да је било муслиманско"

 
Тужилац Уерц-Рецлаф испитивала је сведока о седницама Врховног савета одбране (ВСО) СРЈ, наводећи да је, "према стенографским белешкама од 2. новембра 1994, када се разговарало о одбијању мировног плана од стране босанских Срба, генерал Момчило Перишић, износећи ситуацију у РС, рекао да 20 одсто Срба држи више од 80 одсто територије, што је неодрживо".
 
Булатовић је потврдио да је документ веродостојан и да су речи генерала Перишића тачно пренесене, али да из тога "није уследила политичка констатација о томе колико територије би Срби требало да имају у БиХ".
 
Сведок је подсетио да су питањем територије бавила Међународна конференција о будућности Југославије, док је Караџић приговорио на питање тужиоца, запитавши "како може Булатовић да одговара за Перишићеве комунистичке погледе".
 
Тужилац је сведока подсетила на његову изјаву у документарном програму ББЦ, "Смрт Југославије", када је он описао одлазак на Пале и рекао да је пут био "интересантан и тежак, јер смо и сами могли да видимо шта значи рат, знали смо да село које је разорено мора да је било муслиманско, све је било разорено, а после бисмо наишли на нормално село, где су деца ишла у школу и не може се ни замислитии да је то ратна зона".
 

Булатовић је рекао да је рат у Босни био "једнако неправедан према свима".

 
- Ми смо прошли кроз територију која је била под контролом Срба, али је тако било и са друге стране и то је било трагично - изјавио је Булатовић.
 
У наставку главног претреса, Карџић је позвао новог сведока одбране, Невенка Самоуковића, који даје исказ о догађајима у Хаџићима, где је он у периоду на који се односи оптужница био општински функционер.

 


www.karadzic-odbrana.com/vesti/1183-bulatovic-karadzic-je-bio-za-politicko-odvajanje-naroda.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску