• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Булатовић: Караџић био за политичко одвајање народа БиХ
Булатовић: Караџић био за политичко одвајање народа БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 28 фебруар 2013 19:40

Бета - 28.02.2013 19:15

ХАГ - Свједочећи данас у одбрану Радована Караџића пред Хашким трибуналом, бивши предсједник Црне Горе Момир Булатовић изјавио је да Караџићев циљ није било физичко раздвајање народа у БиХ, него политичко одвајање Срба, како их "не би прегласавали" Бошњаци и Хрвати.

Булатовић је изјавио и да му Караџић у бројним разговорима није рекао ништа што би значило да жели прогон Бошњака и Хрвата.

Свједок је назначио и да није био свјестан да постоји заједнички злочиначки подухват српских лидера за протјеривање бошњачког и хрватског становништва у БиХ, како се наводи у оптужници.

Караџић, који је био предсједник Републике Српске, оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

Прихватајући да је протјеривања, ипак, било, Булатовић је оцијенио да то "није био резултат било какве политике Караџића", него "колективног менталитета становништва које је реаговало инстинктивно" због страдања које је преживјело у Другом свјетском рату.

Према свједоку, Караџићу је било "немогуће" да "контролише становништво" и спријечи злодјела.

О гранатирању Сарајева, Булатовић је рекао да је Караџић био свјестан да босански Срби трпе политичку штету због тих напада.

Караџић је Булатовићу пренио да је питао командната ВРС Ратка Младића да ли гранатирање може бити заустављено. Одговор је гласио да је гранатирање неопходно да би се спријечило да муслиманске снаге из града "прегазе" српске положаје.

Караџић је Булатовићу, по његовим ријечима, казао и да је више пута забранио гранатирање цивилних подручја у Сарајеву, односно, да је учинио све да спријечи претјеране и неселективне нападе.

О првој експлозији на сарајевској пијаци Маркале, 5. фебруара 1994, Булатовић је изјавио да је, два дана касније, тадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије Момчило Перишић пренио Врховном савјету одбране СРЈ да официри ВРС тврде да "нису они сигурно" испалили гранату и да "наши војни експерти кажу да је то немогуће, као и у Улици Васе Мискина".

Булатовић је посвједочио и да је Караџић у августу 1992. "изгледао изненађен" послије медијских извјештаја о логорима за несрпско становништво у РС. Гарантовао је, по ријечима свједока, да ће се са избјеглицама поступати у складу са Женевским конвенцијама.

Свједок је тврдио и да је Караџић "хтио да се отараси" српских паравојних формација, али да "није могао".

Булатовић је изјавио и да је "апсолутно сигуран" да Караџић никада није могао бити заговорник погубљења заробљеника, било у Сребреници, било на другим мјестима.

Бивши црногорски предсједник тврдио је и да је, током преговора о повлачењу Караџића послије Дејтонског споразума, "лично чуо" ријечи америчког изасланика Ричарда Холбрука да има гаранције предсједника САД да Караџић неће бити кривично гоњен за ратне злочине пред судом у Хагу, ако поднесе оставку.

Данас започето унакрсно испитивање Булатовића, тужиоци ће наставити сутра.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bulatovic-Karadzic-bio-za-politicko-odvajanje-naroda-BiH-182110.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27    

Помоћ за Републику Српску