• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Јовановић: Политичка квалификација злочина у Сребреници
Јовановић: Политичка квалификација злочина у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 27 фебруар 2013 21:42

27/02/2013 | 15:59  | ТАНЈУГ

Бивши министар иностраних послова Србије и Савезне Републике Југославије Владислав Јовановић, изјавио је данас пред Хашким трибуналом да је "политика одиграла улогу у квалификацији злочина" који се у јулу 1995. године догодио у Сребреници.

У наставку свједочења на суђењу Радовану Караџићу, Јовановић је рекао да тај суд још није дефинитиван.

"У Катинској шуми је убијено 22.000 пољских официра и цивила, а нису оптужили Стаљина за геноцид, већ са масакр", рекао је Јовановић.

 

Заступник оптужбе Алан Тигер, подсјетио је да је Јовановић, свједочећи у одбрану Слободана Милошевића, 2005, рекао да се у Сребренци 1995. догодио "страшан масакр" и да је исту квалификацију изнио у изјави тужиоцима у Хагу 2009, и у интервјуу “Слободној Босни”, годину дана раније, али да ње није било у писму које је у децембру 1995, у својству амбасадора СРЈ при УН, послао тадашњем шефу Руске мисије Сергеју Лаврову, који је био и предсједавајући Савјета безбједности.

"Није ми био циљ да дајем мишљење. Лаврову сам доставио информације које сам добио из Београда, и тада и нисам имао довољно информација", одговорио је Јовановић.

На тужиочево питање како то да сада, скоро 20 година касније, скреће пажњу претресном вијећу на дио писма Лаврову гдје каже да су се "прије уласка Војске РС у Сребреницу, десила немилосрдна убиства у Армији БиХ, да су се они међусобно поубијали, јер су неки муслимански војници хтјели да наставе борбу, а неки да се предају", Јовановић је одговорио да је разлог тај што је "прије само двије недјеље Ибран Мустафић рекао да је снаге Насера Орића одговорне за смрт 500 до 1.000 муслимана из Сребренице и да су они побијени на путу ка Тузли".

Јовановић је, у додатном испитивању оптуженог, који се пред судом сам заступа, прецизирао да су га чланови тима одбране приликом састављања изјаве свједока испитивали о његовим сазнањима о Сребреници која је имао 1995. Упитан да ли је одбрани изнио нека нова сазнања, Јовановић је одговорио да се он у последњих 15-20 година трудио да што више прочита и сазна и да та сазнања "нису у складу са оним што је овај суд пресудио".

"Мислим да је пренаглашен број жртава и питање је да ли све може да се припише локалним Србима или и муслиманској страни, како је то Мустафић учинио прије пар недеља", рекао је Јовановић.

Оснивач Странке демократске акције Ибран Мустафић објавио је у својој књизи "Планирани хаос" да је геноцид у Сребреници са тадашњим америчким председником Билом Клинтоном договорило руководство БиХ на челу са Алијом Изетбеговићем.

"Прије Мустафића су други аутори наводили да је 1993. Изетбеговић предложио Клинтону да испровоцира Србе да побију 5.000 муслимана и да затраже интервенцију НАТО", рекао је Јовановић. "Послије таквих информација", додао је, "човјек остаје збуњен и пита се шта је истина". "Ја хоћу пуну истину да сазнам, без обзира да ли је пријатна или није", нагласио је Јовановић.

На Караџићево питање да ли је удовољено жељи Владе СРЈ да се изврши истрага о Сребреници, Јовановић је одоворио да је он био у Нјујорку и да му није познато шта је Влада у Београду радила, али да зна да је предсједник Милошевић "стално инсиситрао да се заштићене зоне не дирају".

Јовановић је поновио да је "идеја о ‘Великој Србији’ подметнута" и да тог пројекта "није било и нема га ни сада". "Та идеја је напуштена и од овог суда и није дио реалности", изјавио је Јовановић.

 

Р.К.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=81719

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28    

Помоћ за Републику Српску