• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Лекар сведочио о Караџићу
Лекар сведочио о Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
петак, 22 фебруар 2013 11:46

четвртак 21.02.2013 | 19:55 | Бета

Хаг -- Италијански лекар Марио Андолина потврдио је на суђењу Радовану Караџићу у Хагу да му је Караџић током рата омогућио да лечи децу без обзира на националност.

Доктор Андолина - специјалиста за третмане коштане сржи - посведочио је да је председника РС први пут сусрео 1993. године.

Тада му је, како каже, предложио да лечи болесне у БиХ, првенствено децу. Италијански лекар потом је лично у БиХ довозио камионе с лековима, а у повратку је, како је изјавио, одводио болесну децу.

Током година, са Караџићем се "срео између четири и седам пута" и стекао је утисак да је лидер босанских Срба настојао да "ограничи" ратна страдања цивила свих националности.

Караџић је у мају 1994. локалним властима у РС упутио и писмо којим је изразио подршку активностима Андолине. На захтев Армије БиХ, Андолина је те године пружио помоћ и муслиманском становништву Бихаћа.

Како је изјавио, захаљујући Караџићевој подршци, успео је да спаси неколико дечјих живота.

Док су га унакрсно испитивали тужиоци, Андолина је потврдио да би за њега било "опасно и ризично" кретати се по РС без Караџићеве дозволе.

На сугестију да су га Караџићеве власти користиле као "пропагандно средство", сведок је одговорио: "Не знам да ли бих могао рећи за пропаганду... Али, помогао сам им да свету пренесу најбољу слику о себи".

Андолина је потврдио и да је добио одликовање РС, као и да је на позив једног српског полицајца, италијанској полицији предао списак "муслиманских екстремиста" у БиХ.

Исказом сведока одбране Зорана Јовановића, Караџић је данас побијао навод оптужнице да су снаге босанских Срба 1992-95. прогониле Муслимане у општини Власеница. Тај прогон у власеничкој општини, према оптужници, попримио је размере геноцида.

Јовановић који је био шеф центра за информисање Власеничке бригаде, а затим и Дринског корпуса ВРС, за избијање рата и злочине над Србима у власеничкој општини окривио је Муслимане предвођене Странком демократске акције.

Сведок је изјавио да су се од августа 1991. Муслимани наоружавали и организовали у паравојне формације у намери да спроведу планове за уништавање објеката у граду и убиства и заробљавање угледних цивила.

"Циљ им је био да униште све што је српско у Власеници", рекао је Јовановић.

У одговору на то, српска Територијална одбрана сишла је у априлу 1992. из околних села и заузела град при чему нико није погинуо, изјавио је Јовановић, прецизирајући да су Муслимани затим предали између 2.000 комада оружја.

Преговори са муслиманском страном око поделе општине, затим су запели око територија.

Већи део Јовановићевог исказа био је посвећен убиствима Срба у власеничким селима до којих је дошло у лето 1992.

Сведок је потврдио да је неколико пута посетио "прихватни центар" у Сушици где је пријатељима Муслиманима однео цигарете. Они су му, како је посведочио, рекли да им "није лоше, јер их нико не узнемирава".

У унакрсном испитивању, тужиоци су Јовановића суочили са чињеницом да је шеф обезбеђења у Сушици Драган Николић пред судом у Хагу признао кривицу за вишеструка убиства, силовања и злостављања Муслимана притворених у том логору.

"Ја тада ништа од тога нисам чуо. Ни тада, ни после... Николић то није причао мени", одговорио је сведок.

Након што му је заступник оптужбе цитирао исказ једне сведокиње да је он посматрао док је она била силована у Сушици, Јовановић је то назвао "безочном лажи".

На питање тужилаца, Јовановић је и за геноцид у Среберници рекао да је "безочна лаж". "Не кажем да није било српских злочина, али не како се приказује", рекао је сведок.

Тужилац је затим цитирао оцену немачког аутора Петера Прискила да је "пропаганда о Сребреници НАТО Аушвиц кривотворина" из предговора књиге "Сребреница - шта се стварно десило", чији је коаутор Јовановић.

Упитан да ли се слаже са том оценом, Јовановић је одговорио: "Његова визија прија мојој души... То је његова констатација".

Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 26. фебруара. Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припаднике мировних снага УН, 1992-95. године.

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=21&nav_category=64&nav_id=688968

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску