• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Трибунал издао налог за "слободан пролаз" Вучуревића
Трибунал издао налог за "слободан пролаз" Вучуревића Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
четвртак, 21 фебруар 2013 09:41

Танјуг | 20. 02. 2013. - 18:07h измена вести 18:17h

Караџић тражи прекид суђења од месец дана

Некадашњи председник Републике Српске (РС), хашки оптуженик Радован Караџић, затражио је данас прекид суђења од месец дана, наводећи да је тужилаштво Хашког трибунала поново прекршило обавезу благовременог обелодањивања материјала, који би могао бити ослобадајујуће природе.

У документу који је Трибунал објавио данас поподне, наводи се да је тужилаштво тек пре два дана први пут обелоданило информацију коју је од генерала Александра Васиљевића добило у априлу 2009, који је као сведок оптужбе рекао да би информације које он има о догађајима у Босни, могле бити корисније Караџићевој одбрани него тужилаштву.

 

Караџић наводи да је очигледна "ослобађајућа природа" изјаве Васиљевића.

Генерал Васиљевић, некадашњи начелник Контраобавештајне службе, у изјави описује да је са постојањем муслиманских паравојних група и наоружаних муслимана упознат 1991. године, да је на то скренуо пажњу председнику Алији Изетбеговићу и да су они починили злочине против Југословенске народне армије (ЈНА), укључујући убиства.

Васиљевић је, како се наводи у Караџићевом поднеску, објаснио да босански Срби нису били укључени у злочине у Бијељини почетом марта 1992. и да му није било познато да су паравојне трупе из Србије биле позване од стране босанских Срба.

Генерал Васиљевић би требало да се као сведок у Караџићевом предмету појави идуће недеље.

У захтеву судијама, Караџић је указао да је тужилаштво пропустило да преда изјаве у складу са правилима у 411 случајева. Одбрана је затражила да се због тога процес прекине на месец дана и да јој се у том периоду одобри увид у базу података тужилаштва, под њиховим надзором.

Одбрана тражи да јој се то омогући од 9.00 до 15.00 часова, четири дана у недељи, како би једном засвагда била сигурна да тужиоци не сакривају материјал или занемарују обавезу обелодањивања материјала.


Трибунал издао налог за "слободан пролаз" Вучуревића

Претресно веће Хашког трибунала издало је данас "налог за слободан пролаз" за ратног председника општине Требиње, Божидара Вучуревића, како би крајем марта могао да се појави као сведок одбране Радована Караџића, објављено је данас у овом суду.

Налог за слободан пролаз затражен је јер је против Вучуревића 2008. године у Хрватској подигнута оптужница због учешћа у гранатирању Дубровника.

У складу са налогом Већа, за време путовања у Холандију, искључиво за потребе сведочења, и у повратку у БиХ, након тога, сведок неће моћи да буде притворен, затворен или процесуиран због било којих наводних аката или осуда који су претходили његовом одласку из БиХ.

Караџић је тражио да Вучуревић сведочи да Српска демократска странка (СДС) никада није заступала политику протеривања муслимана и Хрвата, како се наводи у оптужници, и да СДС у Требињу није предузела кораке да протера муслимане.

Судије су недавно издале налог за слободан пролаз и за генерала Александра Васиљевића, некадашњег начелника Управе за безбедност Војске Југославије (ВЈ), чији је исказ најављен за идућу недељу.

Одбрана је објавила да ће, уместо ове, некадашњи шеф дипломатије Србије и СР Југославије, Владислав Јовановић, сведочити идуће недеље.

На листи сведока одбане за идућу недељу налази се и Момир Булатовић, некадашњи председник Црне Горе.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/368700/Karadzic-trazi-prekid-sudjenja-od-mesec-dana

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску