• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједоци: Муслимани изазвали рат у Рогатици и Власеници
Свједоци: Муслимани изазвали рат у Рогатици и Власеници Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
понедељак, 18 фебруар 2013 22:04

Бета - 18.02.2013 20:15

ХАГ - У наставку суђења пред Хашким трибуналом, бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић наставио је одбрану од оптужби за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ, 1992-95.

Тројица свједока одбране оповргавала су навод оптужнице да су снаге босанских Срба, по упутствима Српске демократске странке, у мају 1992. насилно преузеле власт у општинама Рогатица и Власеница, незаконито притварајући, убијајући и протјерујући муслиманско становништво.

Свједоци Зоран Дурмић, Славко Веселиновић и Момир Деурић дали су готово идентичне исказе, окривљујући Муслимане, односно Странку демократске акције, за избијање рата у Рогатици и Власеници, тврдећи да су се од 1991. наоружавали и припремали за рат.

Тадашњи полицајац Дурмић и Веселиновић, који је био члан рогатичког кризног штаба СДС, посвједочили су и да су муслиманске снаге у мају 1992. напале српска села у околини Рогатице и сам град, убијајући и протјерујући цивиле.

Дурмић је, као примјер, навео да је у мају убијено укупно 12 рудара из рудника боксита који су ишли на посао. Описујући инцидент у којем је, са колегом, разоружан на барикади муслиманских снага, свједок је изјавио да је муслимански старјешина захтијевао да полиција за њега испослује "примирје са (Жељком Ражнатовићем) Арканом", али да му је "речено да то није могуће".

Свједок Веселиновић, који је до марта 1993, био предсједник рогатичког СДС, изјавио је да су муслиманске снаге напале Рогатицу 22. маја 1995, послије чега су избили сукоби док ВРС није "ослободила" град.

Након што се, одмах потом, вратио у Рогатицу, Веселиновић је био постављен у комисију за помоћ српским избјеглицама које су, како је изјавио, "организовано и контролисано" насељаване у напуштене куће и станове Муслимана.

Веселиновић је потврдио да је знао да су се и Муслимани и Срби склонили у локалну средњу школу "због опасности у граду", прије него што би им било омогућено да оду на "жељене локације". Према оптужници и исказима ранијих свједока, средња школа у Рогатици била је "логор" у који су српске снаге под командом Рајка Кушића насилно притварале, злостављале и убијале муслиманске цивиле, прије него што бих их протјерале.

У унакрсном испитивању, тужитељка Катрина Густафсон (Цатрина Густафшон) суочила је Веселиновића са исказима свједока оптужбе по којим је ЈНА наоружавала Србе у Рогатици.

Веселиновић је то негирао ријечима: "ЈНА није наоружавала Србе. Давала је оружје Србима који су се укључивали у ЈНА". Напоменуо је да је ЈНА тада већ била војска "једног народа", зато што се Муслимани нису одазвали на позив за мобилизацију.

Тужитељка је свједоку рекла да нису Муслимани напали Србе у Рогатици, већ је било обратно - српске снаге су гранатирале град и околна села.

Веселиновић је, уз ограду да тада није био у самом граду, прецизирао да је мислио на убиство једног Србина, када је рекао да су Муслимани напали Рогатицу.

Трећи данашњи свједок Момир Деурић, кога је Караџић представио као стражара у "сабирном центру" Сушица, изјавио је да је "војска доводила Муслимане из околних села", прије него што бих их "одводила у размјену".

Тврдио је и да "није знао да је ико убијен" у том бившем складишту Територијалне одбране и да је заробљенике посјетила делегација међународног Црвеног крста.

Током унакрсног испитивања, тужилац Амир Зец предочио је свједоку да је шеф обезбјеђења у Сушици Драган Николић пред Трибуналом признао кривицу за бројне злочине над муслиманским заробљеницима, послије чега је осуђен на 20 година затвора. По тој пресуди, Муслимани су у Сушици убијани, силовани и злостављани, нагласио је тужилац.

"Ја нисам сваки дан био у Сушици. Није било ниједно убиство да ја видим и чујем. Чуо сам да су двојица умрла, били су доктори...", одговорио је Деурић.

Насупрот исказима свједока, које му је цитирао заступник оптужбе, Деурић је негирао да је био очевидац када је Николић злостављао заробљенике. Да о томе не зна ништа, рекао је и када су му предочени подаци о ексхумацијама заробљеника из Сушице, из масовних гробница послије рата у БиХ.

Караџић - који је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шљемова" УН, 1992-95 - сутра ће пред Трибуналом наставити своју одбрану.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svjedoci-Muslimani-izazvali-rat-u-Rogatici-i-Vlasenici-180571.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску