• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Кутиљеро сведочи у поступку одбране за Караџића
Кутиљеро сведочи у поступку одбране за Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 18 фебруар 2013 15:50

Танјуг | 17. фебруар 2013. 11:39

Португалски дипломата и некадашњи преговарач о будућности БиХ, Жозе Кутиљеро, сведочиће у Хашком трибуналу у доказном поступку одбране бившег председника РС Радована Караџића

Португалски дипломата и некадашњи преговарач о будућности Босне и Херцеговине, Жозе Кутиљеро, сведочиће у уторак у Хашком трибуналу у доказном поступку одбране бившег председника Републике Српске (РС) Радована Караџића, на суђењу Ратку Младићу доказни поступак у понедељак наставља тужилаштво, а жалбено веће коначну пресуду Момчилу Перишићу треба да изрекне 28. фебруара.

Кутиљеро у Хаг долази на основу обавезујућег налога, јер није желео да се добровољно појави пред судом, пошто сматра да би обавеза да сведочи могла да угрози позицију преговарача у будућим сукобима.

 

Претресно веће је одбацило тај аргумент и у налогу истакло да су се многи други међународни преговарачи, попут лорда Дејвида Овена, раније појавили као сведоци пред трибуналом.

Кутиљеро је крајем 1991. и почетком 1992, у име тадашње Европске заједнице, посредовао у преговорима три стране у БиХ. Његове принципе за преуређење БиХ крајем марта 1992. су прихватили лидери муслимана, Хрвата и Срба, али је у јуну тадашња Влада БиХ одбацила споразум.

У изјави коју је раније дао тиму Караџићеве одбране, Кутиљеро је истакао да је "истинска трагедија" што мир није постигнут у преговорима 1992, јер је "споразум који је постигнут у Дејтону, после три и по године ратовања, показао да је резултат скоро исти", те да су "небројени животи могли бити сачувани".

За одбрану ће идуће недеље сведочити и некадашњи министар иностраних послова Србије и Савезне Републике Југославије (СРЈ), касније амбасадор СРЈ при УН, Владислав Јовановић.

На листи сведока одбране налазе се још Свето Веселиновић некадашњи председник Општинског одбора Српске демократске странке (СДС) у Рогатици, Момир Ђеурић, који је био чувар притворској установи Сушица, код Власенице, Миленко Станић, председник Скупштине Влесенице 1990. и посланик у Скупштини РС, Новак Тодоровић, ратни председник Врховног војног суда, Петар Кауриновић, полицајац у Станици јавне безбедности (СЈБ) у Брчком до 1993, и Марио Андолина, о коме нема података у поднесцима одбране.

 

(...)

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:420166-Kutiljero-svedoci-u-postupku-odbrane-za-Karadzica

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску