• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Вучуревић: Сведочићу у Хагу, али да ме не хапсе
Вучуревић: Сведочићу у Хагу, али да ме не хапсе Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
четвртак, 14 фебруар 2013 18:41

13. 02. 2013. 16:33h | Бета


Ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић изјавио је данас да ће се одазвати позиву да сведочи у поступку против Радована Караџића пред Трибуналом у Хагу, ако добије гаранције да неће бити ухапшен, по оптужници која је против њега због гранатирања Дубровника подигнута у Хрватској.

"Тачно је да су ме контактирали из Хашког трибунала и питали ме поседујем ли неке документе. Будући да сам сакупљао све наредбе, да сам човек који је опремљен и има јако пуно доказног материјала, јер све чувам и ништа нисам уништавао, пристао сам на сарадњу. Сви документи су спремљени и чувам их код једног човека", рекао је Вучуревић за Слободну Далмацију.

Како је објављено на сајту сплитског дневника, он је рекао да још не зна датум сведочења нити има позив Хашког трибунала иако се у медијима као датум сведочења помиње 25. март.

 

"Ако ми не дају гаранције и сигуран пролаз, наравно да нећу ићи у Хаг", нагласио је Вучуревић.

Хашки оптуженик Радован Караџић упутио је недавно захтев да се бившем градоначелнику Требиња Божидару Вучуревићу гарантује такозвани слободни пролаз, односно да приликом трансфера и борака у Хагу за потребе исказа на позив одбране неће бити ухапшен, затворен, прогоњен или подвргнут било којим другим ограничењим.

Караџић сматра да би му исказ Вучуревића, који је један од оснивача Српске демократске странке (СДС), помогао да побије наводе оптужнице о етничком чишћењу делова БиХ.

Жупанијско државно тужилаштво у Дубровнику подигло је оптужницу против Вучуревића у октобру 2008. због учешћа у гранатирању Дубровника.
 
Српска полиција ухапсила је Вучуревића три године касније на граници Србије и БиХ, али је он убрзо пуштен да на слободи чека одлуку о изручењу Хрватској што је искористио и побегао у БиХ. Правила Трибунала дозвољавају судском већу да одобри "слободан пролаз" сведоцима чији су искази релевантни за дати предмет.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/292139/Vucurevic-Svedocicu-u-Hagu-ali-da-me-ne-hapse

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску