• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Трифковић негирао да је Младић рапортирао Караџићу
Трифковић негирао да је Младић рапортирао Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
среда, 06 фебруар 2013 23:42

Бета - 06.02.2013 17:30

ХАГ - Свједок одбране Срђа Трифковић негирао је данас, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је генерал Ратко Младић, два дана по заузимању Сребренице у јулу 1995, о томе телефоном рапортирао предсједнику Републике Српске.

То су, раније током процеса, тврдили свједоци оптужбе Томислав Премовић и Славица Ристић, српски исељеници из САД, са којима је Трифковић, амерички публициста српског поријекла, у јулу 1995. посјетио лидере РС на Палама.

Премовић и Ристићева посвједочили су да су 13. јула 1995. у Караџићевом кабинету слушали како Младић телефоном подноси "борбени извјештај" о Сребреници свом врховном команданту.

Ристићева је изјавила и да је - преко "спикерфона" који је Караџић укључио - чула Младићеве ријечи да је Сребреница "готова" и да је "све завршено".

По оптужници која Караџића и Младића терети за геноцид над више од 7.000 сребреничких Бошњака, прву масовну егзекуцију муслиманских заробљеника снаге под њиховом контролом починиле су 13. јула 1995. у селу Кравица.

Свједочећи у Караџићеву одбрану, Трифковић је данас, међутим, негирао да је на телефонски позив предсједника РС 13. јула 1995. одговорио командант Војске РС.

Свједок није оповргавао да је Караџић позвао Главни штаб ВРС, у намјери да разговара са генералом Младићем, али је тврдио да се на телефон није јавио Младић, већ "други официр", кога, међутим, није именовао. Тај официр Караџића је "информисао о Сребреници".

У разговору са официром, Караџић је "инсистирао да се цивили не малтретирају" и да понашање ВРС према њима мора бити "беспријекорно", изјавио је Трифковић, сугеришући да је само он пратио разговор преко друге слушалице, насупрот исказима Премовића и Ристићеве.

Трифковић је изјавио и да му је "тешко да вјерује да би Караџић могао да одобри стријељање заробљеника" и да је то "ствар принципа".

У унакрсном испитивању, тужилац Квеке ван дер Пује  подсјетио је Трифковића да у ранијим свједочењима пред Трибуналом није помињао ни да је Караџић желио да разговара с Младићем, нити разговор са другим официром ГШ ВРС.

Рекавши да је желио да са генералом Младићем и сам поразговара о ситуацији послије пада Сребренице, Трифковић је одговорио да, пошто до разговора није дошло, није ни сматрао да је то важно.

Био је то "пропали покушај да се успостави контакт" с Младићем, којем се "придаје непотребан значај", прокоментарисао је свједок.

Трифковић је сугерисао и да је Премовић, послије свједочења на суђењу бившем предсједнику РС, повукао "утисак" да је Младић поднио извјештај Караџићу.

Свједок је одбацио тврдњу заступника оптужбе да је био "портпарол" вођства РС, рекавши да је у међународним медијима наступао као "аналитичар ситуације на Балкану са блиским везама са лидерима босанских Срба".

Трифковићеву вјеродостојност, тужилац је оспоравао и тврдњом да је он јавно оптуживан да "негира геноцид" у Сребреници. Трифковић је то потврдио.

Предочавајући Трифковићеве текстове и јавне изјаве, тужилац Ван дер Пује сугерисао је и да он заговара антиисламске ставове.

Потврђујући аутентичност тих изјава, Трифковић је, међутим, тврдио да се оне односе на исламске екстремисте, а не на све Бошњаке.

Одбрану пред Трибуналом, Караџић ће, исказом сљедећег свједока, наставити сутра.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Trifkovic-negirao-da-je-Mladic-raportirao-Karadzicu-178864.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску