• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Муслимани имали план за етничко чишћење"
"Муслимани имали план за етничко чишћење" Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
субота, 02 фебруар 2013 02:44

31. 01. 2013. 20:50h | Бета

Сведок одбране Срђан Шеховац изјавио је данас на суђењу Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу да су Муслимани током рата у БиХ имали план да етнички очисте Сарајево од Срба.

Караџић (67), тадашњи председник Републике Српске, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95.
 
Шеховац који је био шеф Службе за националну безбедност РС у сарајевској општини Илиџа, рекао је да снаге босанских Срба нису планирале трајно уклањање муслиманског становништва, нити им је команда на челу с Караџићем икада наредила да нападају цивиле. Сведок је казао да је Караџић наређивао да се несрби не смеју злостављати, о чему је сазнао "из медија".

За избијање сукоба у Сарајеву, Шеховац је окривио муслиманске паравојне формације Патриотску лигу и Зелене беретке које су се наоружавале и обучавале од 1991.

 

Тврдећи да су босански Срби били "лажно окривљени" за "један број инцидената" у Сарајеву, сведок је сугерисао да су страни извештачи, под притиском претежно муслиманских власти, "лажирали извештаје" о тим догађајима.

Шеховац је муслиманске снаге у Сарајеву оптужио за нападе на српске цивиле.

То да је Армија БиХ располагала тешким оружјем, Караџић је, током Шеховчевог исказа, доказивао цитирањем прислушкиваних разговора између команданта Првог корпуса АБиХ Вехбије Карића и локалних заповедника у Храсници.

Док су га унарксно испитивали тужиоци, Шеховац је потврдио да су "30 одсто" припадника те паравојске Бранислава Гавриловића званог Брне, на Илиџи, чинили "дрогираши, људи склони опијању и криминалу", који су "настојали да избегну борбу" како би ишли у пљачку.

Гавриловић је претио смрћу команданту Илиџанске бригаде ВРС који је настојао да његову формацију стави под контролу, изјавио је сведок.

Караџић је данас пред судије извео и сведока Милана Мандића, председника Удружења породица погинулих и несталих РС, али су значајан део његове изјаве судије одбиле да узму у обзир зато што злочини над Србима нису предмет суђења.

Мандић је изјавио да су Срби у Сарајеву "убијани зато што су Срби или зато што су имали добру имовину".

Сведок је критиковао рад сарајевског института за откривање судбине несталих и тела погинулих, тврдећи да је шеф тог института Амор Машовић током рата прикривао злочине над Србима у Сарајеву, манипулишући телима убијених.

Процес Караџићу наставља се идуће недеље. Бивши председник РС је оптужен и за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и за узимање за таоце припадника снага УН, 1992-95.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/288917/Muslimani-imali-plan-za-etnicko-ciscenje

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску