• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Гараплија: За акције „Шева“ одговорност пребацивана на Србе
Гараплија: За акције „Шева“ одговорност пребацивана на Србе Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
субота, 09 фебруар 2013 02:25

Танјуг | 07. фебруар 2013. 17:47

На суђењу Радовану Караџићу у Хашком трибуналу сведочио бивши припадник СДБ МУП БиХ, Един Гараплија. Одговорност за акције"Шева" против цивила пребацивали на Србе

На суђењу Радовану Караџићу, у четвртак је у Хашком трибуналу сведочио бивши припадник Службе државне безбедности МУП БиХ, Един Гараплија, који је рекао да је током рата у БиХ деловала тајна војна јединица "Шеве" и да је одговорност за њене активности снајперског деловања и напада на цивиле пребацивана на Војску Републике Српске.

Гараплија је рекао да је реч о тајној војној јединици која је деловала углавном у Сарајеву, али и на другим подручјима, па и у иностранству. Једницу Шеве је у мају 1992. основао тадашњи министар унутрашњих послова БиХ Алија Делимустафић и њен рад је био потпуно тајан, рекао је Гараплија. Само су Делимустафић и мањи број руководилаца знали за њихово постојање, међу њима и Неџад Угљен, једно време подсекретар у СДБ.

 

Угљен је, недуго након откривања и упознавања јавности са јединицом убијен у Сарајеву, навео је Гараплија.

Он је изјавио да су средином 1996. од припадника Шева Неџада Херенде он и његове колеге у Агенцији за истраживање и документацију (АИД) "добили признања о активностима јединице која су их шокирала".

"Све терористичке активности, од снајперских ликвидација, до постављања експлозивних направа, су јако компромитујуће за босанску одбрану", рекао је Гараплија.

Караџић је сведока посебно испитивао о два инцидента, о убиству француског припадника Унпрофора и покушају убиства некадашњег команданта Главног штаба Армије БиХ, генерала Сефера Халиловића.

 

УНПРОФОР Гараплија је рекао да је од Херенде чуо да је добио задатак да дејствује снајпером по француским положајима у центру града, за шта су босански званичници су рекли да је била одговорна српска страна, али да не може прецизно да каже ко је починилац убиства.

Према исказу Гараплије, Херенда је признао и да је био саизвршилац у операцији постављања експлозивне направе у стану генерала Халиловића, који је непосредно пре покушаја атентата био смењен, јер се јавно успротивио подели БиХ.

У јавности је инцидент представљен као гранатирање од стране ВРС навођеним пројектилом типа "маљутка" јер су Херенда и остали починиоци оставили траг кабла маљутке да би се створила слика да је гранта дошла са српских положаја, казао је Гараплија.

Гараплија је у четвртак сведочио пошто су судије издале обавезујући налог јер није хтео да сведочи добровољно.

 

Пензионисани генерал Војске Републике Српске (ВРС), Радислав Крстић, који је у Хашком трибуналу проглашен кривим за помагање и подржавање геноцида у Сребреници, одбио је данас да сведочи у поступку одбране Радована Караџића, позивајући се на здравстене разлоге.

Претресно веће је наложило да му се до 8. марта доставе додатни лекарски налази који би показали да ли би сведочење заиста било штетно по Крстићево здравље и, ако се утврди да би било, да се наведе на који начин. Веће сматра да треба проценити и питање менталне способности генерала Крсића да сведочи, односно да ли може да схвати питања која му се постављају и да ли може да пружи тачне одговоре, саопштио је председавајући судија О-Гон Квон.

Када добије те налазе, веће ће донети одлуку о даљем поступку и да ли ће подићи оптужницу за непоштовање суда против Крстића.

Крстић је позван да сведочи на основу обавезујућег налога суда, јер је одбио да се одазове Караџићевом позиву и добровољно да исказ.

ОН је био заменик команданта Дринског корпуса ВРС, а због улоге у сребреничким догађањима, он је осуђен на 35 година затвора и упућен у Велику Британију на издржавања казне, али је, након што су га 2010. напали муслимански затвореници, одатле враћен у притворску јединицу УН у Схевенингену.

Суђење Караџићу, по оптужници за геноцид, злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ, наставља се у уторак.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:418730-Garaplija-Za-akcije-Seva-odgovornost-prebacivana-na-Srbe

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску