• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Желели смо крај рата, Муслимани одбијали"
"Желели смо крај рата, Муслимани одбијали" Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
среда, 23 јануар 2013 01:49

22. 01. 2013. 20:23х | Бета


Потпуковник Војске Републике Српске Миленко Инђић сведочио је на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу Хагу да је та војска желела прекид рата у БиХ и да је стално предлагала општи прекид ватре и демилитаризацију Сарајева. Инђић који је присуствовао преговорима као официр за везу са Унпрофором у Главном штабу ВРС, рекао је да су Муслимани одбијали те предлоге.

Потпуковник ВРС Миленко Инђић сведочио је на суђењу Радовану Караџићу: Ми нисмо желели примирје, него завршетак рата, а завршетку рата водио је прекид ватре у целој БиХ
 
"Ми нисмо желели примирје, него завршетак рата, а завршетку рата водио је прекид ватре у целој БиХ. Примирје на појединим деловима није водило окончању рата, него консолидацији муслиманских снага које су га тражиле, и настављању рата", изјавио је Инђић.

Као пример за то навео је примирје после обуставе офанзиве ВРС на Сребреницу у пролеће 1993. Цитирао је и речи тадашњег начелника ГШ ВРС Манојла Миловановића да српску војску "примирја коштају 50 мртвих", зато што их је АБиХ кршила.

ВРС је, по сведоку, веровала да би "демилитаризација Сарајева помогла окончање рата и смањивање броја жртава". Пошто су Сребреница, Жепа и Горажде 1993. биле проглашене за сигурне и демилитаризоване зоне УН, командант ВРС Ратко Младић је током преговора "молио да се у споразум укључи и Сарајево, па да рат завршимо".

"То Муслимани нису хтели да прихвате... Било је јасно да је Сарајево као жртва било медијски веома важно некоме ко је одлучивао о томе када ће се рат завршити... Муслимани нису били спремни на демилитаризацију своје пешадије у Сарајеву, а инсистирали су да се тешко оружје повуче на 20 километара од града. Зато није могло бити споразума", рекао је Инђић.

Како је изјавио, ВРС "није била срећна што је Унпрофор ту" због "утиска да је од почетка био пристрасан". Називајући међународне снаге "продуженом руком Муслимана", сведок је казао да је, упркос томе, ВРС имала "професионалан и коректан" однос према Унпрофору.

Према Инђићевом сведочењу, "Муслимани су највише користили и злоупотребљавали снајпере... за убиства припадника Унпрофора и сопственог народа", што је ВРС навело да 1994. подржи антиснајперски споразум.

Захтеве српске стране да учествује у истрази инцидената у Сарајеву у којима су гинули цивили, Унпрофор је одбијао тврдећи да не може да им гарантује безбедност, а "заправо, да се не би утврдила права истина", изјавио је Инђић. Као и сви официри који су сведочили у Караџићеву одбрану, он је поновио да се ВРС око Сарајева само бранила и да је дозвољавала пролаз ка граду свим најављеним хуманитарним конвојима и омогућавала испоруке струје, гаса и воде становништву.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/286695/Zeleli-smo-kraj-rata-Muslimani-odbijali

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску