• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: УН - продужена рука муслиманске стране
Свједок: УН - продужена рука муслиманске стране Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
уторак, 22 јануар 2013 11:20

22/01/2013 | 15:45 |РТРС

У наставку суђења Радовану Караџићу, потпуковник Миленко Инђић који је током рата био официр за везу у Главном штабу Сарајевско-романијског корпуса ВРС, истакао је да су сарајевски муслимани злоупотријебили аеродром у овом граду за допремање наоружања уз сагласност УН-а.

Од почетка до краја рата УН се односио према српској страни као према онима који су изгубили рат, истакао је Инђић, истичући да се стицао утисак да је УН продужена рука муслиманске стране.

Инђић је истакао да су српске снаге предале Аеродром у Сарајеву снагама УН-а искључиво у хуманитарне сврхе. Конвоји са хуманитарном помоћи кретали су се зоном борбених дејстава, јер је линија сукоба обухватала рубове ограде Аеродрома. Уз потпуно знање припадника УН-а, муслимани су злоупотријебили аеродромску писту, простор изнад, али и испод писте копајући тунел кроз који су се муслиманске снаге прегруписавале.

 „Најдрастичнији примјер је муниција и оружје пронађена у дуплом дну контејнера којим је вожена хуманитарна помоћ са Аеродрома у Бутмир и Добрињу.“

Кроз тај тунел стизало је и особље са сумњивим задацима, јер нису били припадници дипломатских мисија нити УН-а, тврди Инђић. Он је нагласио да је српска страна још почетком '93. године настојала да се прихвати споразум о слободи кретања градом за све становнике без икаквих ограничења, док муслимани нису пристајали, тврдећи да су мушкарци од 16 до 60 година војни обвезници.

Свједок је рекао да су Срби највише губитака имали током примирја, и да су се залагали за заустављање рата, док су муслимани инсистирали само на појединачном примирју. Свједок сматра да би било корисније демилитаризовати Сарајево, него Сребреницу.

„Евентуална демилитаризација Сарајева би зауставила рат. Сарајево је било медијски врло важна жртва за муслимане у том рату. Неко ко је одлучивао кад ће рат да стане, није дозвољавао да се о томе разговара.“

Сарајево, тврди свједок, није могло да буде демилитаризовано, чак ни заштићена зона, јер је муслиманска страна инсистирала на извлачењу српске тешке артиљерије ван домашаја Сарајева, али није хтјела да демилитаризују своју пјешадију у граду.


М.К.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=79111

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску