• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведоци Караџићеве одбране о борбама у Храсници и Фочи
Сведоци Караџићеве одбране о борбама у Храсници и Фочи Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
четвртак, 17 јануар 2013 21:01

Бета | 17. 01. 2013. - 17:25h

Одбрану пред Хашким трибуналом, бивши председник Републике Српске Радован Караџић наставио је данас исказима тројице сведока о ратним збивањима у сарајевском насељу Храсница и у Фочи.

Караџић (67) оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за прогон Муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине, током рата од 1992. до 1995.

Сведоци Јанко Ивановић и Илија Мишћевић потврдили су да су у Храсници видели како муслиманске снаге отварају ватру из покретних минобацача на српске положаје око града. Убрзо би, по сведоцима, уследио артиљеријски одговор Војске Републике Српске.

 

Сведочећи преко видео везе, Ивановић и Мишћевић изјавили су и да су Срби у Храсници морали да иду у радне водове који су радили и на ископавању ровова на фронту.

Ивановић је рекао и да је "сахрањивао Србе који су умрли или погинули на копању ровова", али судије нису дозволиле даље исказе о страдању српских цивила зато што то није предмет процеса.

По Ивановићевим речима, муслиманске власти су за напуштање Сарајева од цивила тражиле "10.000 немачких марака".

Сведок Мишчевић изјавио је да су муслиманске снаге производиле гранате у гаражама поред његове зграде, а "калиле" их у фискултурној сали оближње основне школе. Описао је и експлозију авио-бомбе која је разорила кућу у близини те школе.

За разлику од претходних сведока Караџићеве одбране, официра ВРС, који су тврдили да је у школи била команда Армије БиХ и да је стога била гађана авио-бомбом, Мишчевић је изјавио да су у школи били "војни одсек и група заточених цивила".

Док су га унакрсно испитивали тужиоци, Мишчевић је казао да "треба бити поштен и рећи да је српска страна свакодневно тукла" и када АБиХ није дејствовала, а да је на та дејства одговарала "врло брзо и жестоко".

- Тако је и у мом небодеру било цивилних жртава свих националности ... По мом небодеру било је свих могућих граната... највише минобацачких... Само мој стан погођен је пет-шест пута, а небодер више стотина пута - посведочио је Мишчевић.

Рекао је и да се због болести није склањао у подрум, као остали станари и његова кћи, и да је био лакше повређен када је "тенковска граната погодила" његов стан на шестом спрату.

Навод оптужнице да су припадници српских снага силовали и подвргавали сексуалном насиљу муслиманске жене у Фочи 1992, Караџић који се брани сам, настојао је да оповргне преко исказа сведока Милутина Вујичића.

Вујичић је посведочио да је ноћу "чувао жене затворене у малој спортској сали Партизан" коју је назвао "прихватилиштем".

-Жене из околних села, која су напустиле муслиманске снаге, биле су доведене у Фочу ради заштите од српских паравојски у тим селима и преко дана су могле слободно да се крећу - изјавио је сведок.

По Вујичићу, муслимански мушкарци били су "ради заштите смештени у друге објекте", попут Казнено-поправног дома.
Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама, у том затвору почињени су тешки злочини над притвореницима.

У унакрсном испитивању, тужитељка Хилдегард Ерц-Рецлаф предочила је сведоку да је пресудама Трибунала утврђено да су у сали Партизан и другде српски војници учестало силовали и сексуално злостављали муслиманске жене.

- Живели сте близу Партизана, морали сте за то знати - сугерисала је тужитељка. Вујичић је одговорио да је стражу код Партизана давао "само три-четири дана" и да му је било "речено да нико не сме да уђе" код жена.

- Док сам ја био тамо, за те четири ноћи, нико није могао ући. Шта је после било - не знам - рекао је сведок.

Суђење бившем председнику Републике Српске, оптуженом и за геноцид у Сребреници и узимање припадника Унпрофора за таоце, биће настављено сутра.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/363182/Svedoci-Karadziceve-odbrane-o-borbama-u-Hrasnici-i-Foci

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску