• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Процес Караџићу: Срби оптуживани и прије истраге
Процес Караџићу: Срби оптуживани и прије истраге Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
петак, 18 јануар 2013 23:54

18/01/2013 | 17:19 | Независне новине

Настављајући одбрану пред Хашким трибуналом, Радован Караџић је данас пред судије извео британског припадника Унпрофора који је посвједочио да је увјерен да Срби у фебруару 1994. нису испалили гранату на сарајевску пијацу Маркале.

Према оптужници која Караџића терети за терор над цивилима у Сарајеву, минобацачку гранату која је на Маркалама убила 66 особа, а ранила више од 140 грађана, испалила је Војска Републике Српске.

Заштићен свједок КW-570 изјавио је да су Срби били оптужени и прије него што је истрага обављена. Крајње необичним назвао је то што је пијацу погодила само једна граната, ако се зна да је из минобацача увијек неопходно испалити више пројектила да би се циљ погодио. Он је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала бити готово вертикална, што га је наводило на закључак да је била испаљена из непосредне близине.

"Били смо шокирани да је само једна граната могла убити и ранити толики број људи... То је било могуће само ако је пијаца била дупке пуна", рекао је КW-570.

Свједок се позивао и на извештаје Унпрофора по којима су гранату на Маркале могли испалити муџахедини који су гађали "Јевреје који су се евакуисали", али су "промашили". Унпрофор је помињао и могућност да је неко гранату бацио са околних зграда.

У дневнику, који је тада водио, КW-570 је 7. фебруара 1994. записао да је "ствар сумњива, а цијели свијет је окривио Србе без доказа". По свједоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз сутрадан је генералу тзв. Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да "'има доказе" да је "можда" АБИХ гађала Маркале. Дивјак и други генерали АБиХ то су дочекали "потпуном тишином", а затим је услиједио "низ оправдања".

Премда су рекли да имају снимак да су Срби испалили гранату, официри АБиХ га никада нису показали. Генерал Роуз је пријетњу да ће "цијелом свијету објавити да сумња да је њихова страна крива" наредног дана још једном упутио властима у Сарајеву, покушавајући да их примора да прихвате преговоре о уклањању тешке артиљерије из и око Сарајева, што су оне затим и учиниле, нагласио је КW-570.

Стратегију муслиманских власти свједок је описао као изазивање инцидената у граду са цивилним жртвама, како била окривљени Срби, у намјери да се против њих изазове међународна интервенција. Та стратегија је укључивала отварање ватре из цивилних објеката, укључујући и болнице, и из близине Унпрофора, ради изазивања српског одговора. КW-570 изјавио је и да влада у Сарајеву није жељела да олакша патње цивилног становништва и да је једном приликом спријечила обнављање испорука воде.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Керолајн Еџертон, свједок је потврдио да није експерт за минобацаче и да никада није учествовао у истрагама о експлозијама. Рекао је и да "никада није видио муџахедине у Сарајеву" и да је знао да их има само у околини Маглаја.

 

В.Д.    

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=78846

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску