• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: Цивили нису били мета
Суђење Караџићу: Цивили нису били мета Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
понедељак, 17 децембар 2012 22:21

Хаг 17. 12. 2012 | Срна

Бивши артиљерац Прве романијске бригаде Војске Републике Српске, поручник Изет Голић, још је један сведок одбране Радована Караџића који је потврдио да јединице Сарајевско-романијског корпуса нису дејствовале по цивилним циљевима у Сарајеву.

Према изјави сведока коју је прочитао Караџић, "муслиманске снаге пуцале су из кошевске болнице, а српске снаге никада нису добиле наређење да пуцају на комплекс".

Јединицама Војске Републике Српске било је „забрањено да пуцају на зграду музеја, одакле је на њих отварана ватра". Такозвана Армија БиХ користила је Јеврејско гробље и споменике као штит, а српске снаге их никада нису узимале за мету, навео је сведок.

Голић је посведочио да је "знао да су се муслимани наоружавали пре рата". У изјави се наводи да је "сведок купио аутомобил, али га никада није добио, а када су он и други клијенти који нису добили аутомобиле отишли код власника, код власника је пронађен велики број наоружања".

Одговарајући на Караџићево питање "да ли је ваша намера била да тероришете грађане Сарајева", сведок је истакао да није постојала таква намера и да "нико нормалан није држао своје грађане на првој линији фронта".

Наредни сведок одбране, капетан бојног брода пуковник Ратомир Максимовић на почетку сукоба у БиХ радио је на Војном институту у Београду, одакле је, на властити захтјев, пребачен у Сарајеву, јер му је породица са Илиџе, и радио је у команди Сарајевско-романијског корпуса.

Максимовић је изјавио да Војска Републике Српске "није имала намеру да терорише цивиле на територији под контролом Армије БиХ".

"Наредбе генерала биле су да се сме отварати ватра на циљеве одакле се отвара ватра и давано је наређење да се не нападају цивили", рекао је Максимовић, истакавши да је Сарајевско-романијски корпус био "одбрамбена формација".

У изјави сведока наводи се да је он "имао сазнања о наоружавању муслимана у БиХ и у Сарајеву". Максимовић је рекао да су „муслиманске власти имале под контролом Први корпус АБиХ, имале су положаје на доминантним котама у граду и око њега, укључујући цивилне објекте, а тешка артиљерија била је размештена свуда по граду".

У унакрсном испитивању тужилац Керолин Еџертон позвала се на изјаву коју је Максимовић дао за суђење Војиславу Шешељу, када је изнео мишљење о официру (Славку) Алексићу који је био на локацији код Јеврејског грибља.

Максимовић је потврдио да се „позитивно изразио о Алексићу, да он никада ништа није предузео на своју иницијативу и деловао је увијек у складу са наређењима".

Одговарајући на питање тужиоца о доласку 40-ак добровољаца, припадника паравојних група, сведок је рекао да они „нису били наоружани", да је „касније сазнао да су припадали Српској радикалној странци (СРС)" и да им је командант био Јово Остојић.

Максимовић је навео да не зна за паравојну трупу коју је, наводно, 1994. позвао Драган Јосиповић. Према његовим сазнањима, паравојне трупе су биле растеране или расформиране 1992. године.

Максимовић је изјавио да је у извештавању западних медија о догађајима у Сарајеву превладавала пропаганда, на штету српске стране.

Када му је приказан видео-снимак извештача Би-Би-Си-ја од 30. маја 1993, када су у гранатирању оштећени и уништени цивилни објекти, а у граду повређен цивили, Максимовић је рекао да "нема коментар на извештај", устврдивши да су Срби били жртве завере и непријатељске пропаганде".

Трећи данашњи свједок Здравко Шалипур, који је током рата био члан Општинског одбора Српске демократске странке (СДС) у Новом Сарајеву, изјавио је да је нетачно да су српске снаге гранатирале и уништиле градско породилиште у Бетанији. Сведок је као доказ донео отпусни лист за његовог сина Ратомира, који је тамо рођен 20. априла 1992.

"Градско породилиште било је између линија сукоба и у њему је био стациониран УНПРОФОР. Моја супруга је тамо радила 14 година и сви су тамо познавали и мене и њу. Медији су у то време јавили да је то породилиште било непрестано под ватром, а ја сам тамо одвезао супругу и трећи дан је вратио кући", испричао је сведок.

Главни претрес биће настављен сутра, када ће сведока испитивати заступник оптужбе.

 

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/29426/Su%C4%91enje+Karad%C5%BEi%C4%87u%3A+Civili+nisu+bili+meta.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску