• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "РС није користила аеросолне бомбе"
"РС није користила аеросолне бомбе" Штампа Ел. пошта
Написао Агенције   
петак, 14 децембар 2012 22:29

петак 14.12.2012 | 13:36 | Бета, Танјуг

Хаг -- Вештак одбране Маријана Анђелковић Лукић негирала на суђењу Радовану Караџићу да је Војске РС на Сарајево испаљивала модификоване аеросолне авио-бомбе.

Караџић, који је тада био председник Републике Српске и врховни командант њене војске, оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95.

Исказом вештака одбране, Караџић, који се брани сам, побијао је налазе експерта тужилаштва Берка Зечевића, који је тврдио да је ВРС користила аеросолне бомбе.

Анђелковић Лукићева, која је радни век провела у опитном центру ЈНА, посведочила је да у Зечевићевом извештају није видела никакве доказе да су на Сарајево биле испаљиване аеросолне бомбе, за које је рекла да ватреним облаком и притиском убијају живу силу, не уништавајући објекте.

"Колега Зечевић није приказао фрагменте на основу којих би се могло закључити да су то аеросолне бомбе", казала је Анђелковић Лукићева.

Вештакиња одбране, међутим, није негирала да је ВРС на мете у Сарајеву са земље испаљивала модификоване авио-бомбе пуњене тротилом.

Бивши председник РС Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да изда налог за пребацивање Милана Мартића из Естоније, где служи казну, у Хаг како би сведочио у његовом случају.

Насупрот Зечевићевој тврдњи, Анђелковић Лукићева је изјавила да није било могуће да ВРС са земље лансира руске авио-бомбе масе између 500 и 700 килограма.

У унакрсном испитивању, тужилац Фиргал Гејнор показао је, међутим, сведокињи документе саме ВРС да се лансери за руске бомбе производе у Хаџићима. "Не искључујем могућност да је то урађено", одговорила је Анђелковић Лукићева.

Заступник оптужбе предочио јој је потом и наређење команданта ВРС Ратка Младића из новембра 1994. да се "возило с лансером аеросолних бомби пошаље у Претис". Анђелковић Лукићева је прокоментарисала да је реч "о припреми, а не лансирању".

Пошто јој је тужилац показао фотографију уништавања модификованих аеросолних бомби после рата у БиХ, сведокиња је сугерисала да су то биле неусавршене и неисправне бомбе произведене пре рата у фабрици Претис.

На подсећање тужиоца да је и у извештају одбране, чији је она коаутор, писало да је на неке од аеросолних бомби у Претису уграђен ракетни погон, како би се могле лансирати са земље, Анђелковић Лукићева одговорила је да то не пориче.

На сугестију тужиоца да све то значи да не може искључити могућност испаљивања аеросолних бомби на Сарајево, Анђелковић Лукићева је остала при свом исказу: "Искључујем, зато што нисам видела доказе о томе у извештају Берка Зечевића. Трагови нису нађени".

Суђење Караџићу - оптуженом и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН - биће настављено идуће недеље.

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=14&nav_category=64&nav_id=669061

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску