• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок: Није било искључиво цивилних зона у Сарајеву
Сведок: Није било искључиво цивилних зона у Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
среда, 12 децембар 2012 22:33

12. 12. 2012. 22:10h | Бета

Бивши командант Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске Милорад Шеховац посведочио је данас на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да у сарајевским насељима Храсница и Добриња током рата у БиХ "није била ниједна искључиво цивилна зона".

Данас започето унакрсно испитивање Шеховца, тужиоци ће наставити сутра
 
Пензионисани пуковник Шеховац је изјавио да је из свих делова тих насеља Армија БиХ "отварала ватру или је у њима имала положаје".

"Никада нисмо напали ниједно муслиманско насеље, нити смо имали амбиције да их нападамо", рекао је Шеховац.

Караџић који је током рата у БиХ био председник Републике Српске и врховни командант њене војске, оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95.

Као и сви претходни сведоци Караџићеве одбране, Шеховац је нагласио да његова бригада никада није смишљено отварала ватру на цивиле у Сарајеву, нити је имала наређење и намеру да их терорише.

Напротив, по његовим речима, сам Караџић и Главни штаб ВРС стално су наређивали да се цивили не нападају.

Ратне циљеве Сарајевско-романијског корпуса ВРС, Шеховац је дефинисао као "заштиту територије и цивила" и "блокаду Првог корпуса АБиХ" чији би пробој из Сарајева имао значајне последице на другим ратиштима у БиХ.

Офанзивна дејства Шеховчеве бригаде била су, како је изјавио, предузимана само ради "унапређења тактичких положаја". Сведок то није схватао као "раширене и систематске нападе на цивиле", како тврди тужилаштво.

По речима сведока, Друга сарајевска бригада ВРС гађала је искључиво војне циљеве и "борбене положаје непријатеља", а ватру је увек обустављала када је постојала опасност од страдања цивила.

Шеховац је, као и други сведоци Караџићеве одбране, изјавио да су муслиманске снаге, насупрот томе, стално отварале ватру на цивиле на територији под српском контролом, а Унпрофор је мало чинио да то спречи.

Данас започето унакрсно испитивање Шеховца, тужиоци ће наставити сутра.

Пре Шеховца, у Караџићеву одбрану је сличан исказ дао командир једног од водова у Романијској бригади ВРС Жељко Бамбарез. Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/277033/Svedok-Nije-bilo-iskljucivo-civilnih-zona-u-Sarajevu

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску