• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Официри ВРС: Нисмо убијали цивиле у Сарајеву
Официри ВРС: Нисмо убијали цивиле у Сарајеву Штампа Ел. пошта
среда, 12 децембар 2012 16:14

11. 12. 2012. 20:28h | Бета

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, бивши официри Војске Републике Српске Владимир Радојчић и Светозар Гузина оповргавали су наводе оптужнице да је та војска смишљено пуцала на цивиле у Сарајеву

Оптужница Караџића, тадашњег председника РС и врховног команданта њене војске, терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95.

Сведок Радојчић, који је током рата био командант Илиџанске бригаде ВРС, изјавио је да је та јединица, бранећи своје положаје и насеља, отварала ватру искључиво на војне циљеве. Посведочио је и да је предузимао мере да спречи цивилне жртве, по наређењу више команде, и да није узвраћао на ватру муслиманских снага уколико би цивили могли бити угрожени.

Као и претходни Караџићеви сведоци, и Радојчић и Гузина, који је био заповедник батаљона у Илиџанског бригади, изјавили су да им никада није било наређено, нити су имали намеру да тероришу цивиле и изазову цивиле жртве. Насупрот томе, Армија БиХ је, по сведоцима, злоупотребљавала цивилне објекте у Сарајеву и из њих отварала ватру на ВРС.

Радојчић и Гузина негирали су одговорност за више снајперских напада из оптужнице на цивиле у зони Илиџанске бригаде, тврдећи да су снајперске пушке које су имали нису деловале у насељеном месту.

"Муслиманске снаге често су се служиле недозвољеним ратним лукавством, заклањајући се иза Унпрофора и Црвеног крста", казао је Радојчић, потврђујући да је једном због тога отворио ватру на конвој УН на планини Игман. Хуманитарне конвоје ка Сарајеву, како је рекао, пропуштао је увек када су били најављени. У унакрсном испитивању, тужитељка Керолин Еџертон предочила је сведоку наређење којим му је, 6. априла 1994, командант Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомир Милошевић наложио да у центру Храснице и на Соколовић-колонији модификованом авио-бомбом гађа "највредније циљеве, где ће бити изазване највеће људске жртве".

Радојчић је одговорио да се наређење односило на непријатељску живу силу, а не на цивиле, и да га је тако схватио и спровео. Назначио је и да је командант АБиХ у Храсници имао обавезу по међународном ратном праву да уклони цивиле из подручја из којег је претходна три дана нападао ВРС.

Након што га је тужитељка Едгертон суочила са чињеницом да је 6. априла 1995. бомба коју је испалио погодила "цивилну кућу, а не војну мету", Радојчић је узвратио да погођена кућа није била цивилна, већ су у њој били војници АБиХ који су стражарили код оближње команде.

"Страдао је један војник, а то ми је потврдио и официр Унпрофора који га је видео у униформи. Дакле, ипак смо били прецизни", рекао је сведок.

Другог сведока, Светозара Гузину, заступница оптужбе је суочила са тврдњом да је у зони његове јединице у лето 1994. из снајпера рањена 16-годишња девојчица. Гузина је одговорио да "не верује да се то десило", тврдећи да су тог дана вођене тешке борбе. При томе је остао и пошто су му показани документи да борби у време рањавања девојчице није било.

Сведок је понављао и да цивилима није било место у близини прве линије фронта и да су муслимански заповедници морали да их уклоне. Гузина није негирао да је 2003. хашким истражитељима рекао да је "потенцијалном метом сматрао било којег мушкарца или жену близу линије раздвајања".

Сведок је, међутим негирао да је у јулу 1994. војним посматрачима УН "признао" да су његови снајпери деловали по цивилима и "обећао да ће то престати".

"Никада нисамо пуцали на цивиле с намером убијања. Могуће је да је било грешака, али намере није било", нагласио је Гузина.

Суђење Караџићу биће настављено сутра.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/276749/Oficiri-VRS-Nismo-ubijali-civile-u-Sarajevu

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску