• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок на суђењу Караџићу: Било злодела, али Муслимани нису протерани с Грбавице
Сведок на суђењу Караџићу: Било злодела, али Муслимани нису протерани с Грбавице Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
петак, 07 децембар 2012 18:18

Бета | 06. 12. 2012 - 18:45h

Сведок одбране Бранко Радан негирао је данас на суђењу Радовану Караџић пред Хашким трибуналом да су у јесен 1992. Муслимани били протерани из сарајевског насеља Грбавица, али је потврдио да је злодела над њима било.

Поред терорисања становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима, оптужница Караџића терети и за прогон несрба широм БиХ. Радан, који је у то време био председник владе српске општине Ново Сарајево, изјавио је да је око 300 грађана несрпске националности крајем септембра 1992. напустило Грбавицу и преко Миљачке прешло у део града под муслиманском контролом.

Тврдио је, међутим, да то није био прогон и да су Муслимани отишли да би "били безбеднији", будући да су на Грбациви живели у кућама на првој линији фронта, "иза наше војске".

"Прогона с наше стране није било", рекао је Радан, додајући да "не зна" да су Муслимани били подвргнути било каквом притиску. Средином новембра 1992, по сведоковим речима, из центра Сарајева је на Грбавицу "споразумно" прешло "15 аутобуса" са Србима који су желели да изађу из града.

Радан је посведочио и да је властима на Грбавици "велики проблем" причињавала група од "девет људи који су дошли са стране", на челу са Веселином Влаховићем званим Батко, који "нису дали мира несрбима".

"Нисмо им давали подршку, желели смо да их сваки начин удаљимо с наше територије и то смо, на крају, успели", казао је сведок.

Један од Влаховићевих људи пуцао је Раданов аутомобил, одмах пошто је тражио да војска и полиција отерају ту групу. Нападач је био ухапшен, али је затим ослобођен.

У унакрсном испитивању, тужитељка Катрина Густафсон је сведока суочила са тврдњом да су Влаховић и његови људи имали заштиту власти РС и да су починили масовне злочине над Муслиманима и Хрватима на Грбавици, укључујући силовања, пљачке и убиства.

Потврђујући да је од грађана чуо о "спорадичним, не сталним" злоделима, Радан је, међутим, негирао да је српско вођство, у које је убројао и себе, штитило Влаховићеву групу.

Сложио се да су војска и полиција могле да спрече злодела. Доказујући блискост Влаховићеве групе са властима РС, тужитељка Густафшон послужила се књигом Биљане Плавшић, у којој је навела да су је у јулу 1992. Срби зауставили на Грбавици и пожалили на злодела "монструма Батка".

Како је Плавшићева написала, када је то, пред Караџићем, пренела министрима правде Момчилу Мандићу и полиције Мићу Станишићу, они су реаговали равнодушно, а Мандић је рекао само: "А, Батко". "Знали су га добро и то нису крили... То су били његови заштитници и давали су му наређења", написала је Плавшић, како је у судници цитирала тужитељка.

Када је, по књизи, Плавшићева од Караџића затим затражила да смени и ухапси Мандића и Станишића, његов одговор је био: "Тражиш од мене да одсечем десну руку". Сведок Радан је сугерисао да је књига Плавшићеве неверодостојан извор.

Заступница оптужбе потом му је показала записник са састанка на којем су општински званичници о "масовним" злоделима Влаховића, али и других војника, информисали команданта ВРС Ратка Младића, тражећи да то прекине. "Није било масовно, то је председник општине рекао да би уозбиљио став...Али, да је било - било је", одговорио је Радан, који је и сам био на том састанку.

Младић је, по записнику, наложио општинским властима да саме спрече пљачку и злодела, за шта, по сведоковим речима, оне нису имале "инструмената".

На тврдњу тужитељке да све то показује да су Муслимани са Грбавице отерани злочинима, сведок је казао да "не зна ни за један званичан случај" и да "није било прогона, него етничког раслојавања - сви су желели да буду са својим народом".

Веселину Влаховићу се због злочина на Грбавици тренутно суди у Сарајеву, након што је ухапшен у Шпанији.

 


http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/356730/Svedok-na-sudjenju-Karadzicu-Bilo-zlodela-ali-Muslimani-nisu-proterani-s-Grbavice

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску