• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хашки трибунал: Караџић жели Насера Орића за сведока одбране
Хашки трибунал: Караџић жели Насера Орића за сведока одбране Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 13 новембар 2012 14:06

уторак, 13. новембар 2012.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, затражио је данас од Хашког триубнала да наложи ратном команданту Армије БиХ у тој енклави Насеру Орићу да се пред судом појави као сведок његове одбране.

У поднеску упућеном расправном већу, Караџић захтева да Трибунал обавеже Орића на сведочење посебним налогом, зато што је Орић одбио његов позив да добровољно сведочи.

У поднеску је наведено да је Орић, преко адвоката, одбио Караџићев позив уз образложење да би његов исказ пред Трибуналом могао бити самооптужујући, односно да би га власти Републике Српске могле искористити у истрази коју воде против Орића због сумње да је починио ратне злочине.

Орићево сведочење значајно је за Караџићеву одбрану због централне улоге коју је као командант 28. дивизије АБиХ Орић играо у војним активностима у Сребреници, 1992-95.

Сведок одбране, некадашњи припадник Другог батаљона Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске Божидар Томић изјавио је данас у наставку суђења бившем председнику Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су српске снаге у Сарајеву деловале дефанзивно и да су муслимани отварали ватру по цивилним циљевима.

Према сажетку изјаве који је прочитао Караџић, сведок је у марту 1992, након што је на Башчаршији убијен српски сват, а у граду постављене барикаде, утврдио да су многи муслимани били позивани на војне вежбе и да су на Игману постојали њихови кампови за обуку.

- Настала је потреба да се људи самоорганизују, са главним циљем да заштите своје куће и имовину - рекао је Томић и додао да су муслимани отварали ватру по цивилиним циљевима.

Томић је рекао да су муслиманске снаге стално планирале и изводиле операције против његове јединице и потврдио став одбране да су српске снаге у Сарајеву деловале дефанзивно.

Он је посведочио да његова јединица никада није добила упутство да се протерају несрби из њихових кућа и станова и да нису имали намере да изазивају цивилне жртве.

Тужилац Катрина Густафсон своје је унакрсно испитивање почела питањима о почетку сукоба у БиХ и утицају говора политичких лидера на становништво.

Сведок је рекао да су после изјаве Алије Изетбеговића да би жртвовао мир за независну Босну Срби знали шта то значи, поучени искуством из Другог светског рата.

Караџићеву изјаву на седници Скупштине БиХ у октобру 1991. да је осамостаљивање БиХ "аутострада пакла" и да је могућ нестанак муслиманског народа, сведок је схватио ка добронамерно упозорење.

Главни претрес на суђењу Караџићу у Хашком трибуналу данас је настављен са закашњењем од око сат времена због техничких проблема са опремом у судници.

 

(Срна)

 

http://www.nspm.rs/hronika/haski-tribunal-karadzic-zeli-nasera-orica-za-svedoka-odbrane.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску