• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Томић: Муслимани отварали ватру по цивилним циљевима
Томић: Муслимани отварали ватру по цивилним циљевима Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 13 новембар 2012 13:50

Хаг 13. 11. 2012 | Срна

Сведок одбране, некадашњи припадник Другог батаљона Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске Божидар Томић изјавио је данас у наставку суђења бившем председнику Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су српске снаге у Сарајеву деловале дефанзивно и да су муслимани отварали ватру по цивилиним циљевима.

Према сажетку изјаве који је прочитао Караџић, сведок је у марту 1992. године, након што је на Башчаршији убијен српски сват, а у граду постављене барикаде, утврдио да су многи муслимани били позивани на војне вежбе и да су на Игману постојали њихови кампови за обуку.

"Настала је потреба да се људи самоорганизују, са главним циљем да заштите своје куће и имовину", рекао је Томић и додао да су муслимани отварали ватру по цивилиним циљевима.

Томић је рекао да су муслиманске снаге стално планирале и изводиле операције против његове јединице и потврдио став одбране да су српске снаге у Сарајеву дјеловале дефанзивно.

Он је посвједочио да његова јединица никада није добила упутство да се протјерају несрби из њихових кућа и станова и да нису имали намјере да изазивају цивилне жртве.

Тужилац Катрина Густафсон своје је унакрсно испитивање почела питањима о почетку сукоба у БиХ и утицају говора политичких лидера на становништво.

Сведок је рекао да су послије изјаве Алије Изетбеговића да би жртвовао мир за независну Босну Срби знали шта то значи, поучени искуством из Другог светског рата.

Караџићеву изјаву на седници Скупштине БиХ у октобру 1991. године да је осамостаљивање БиХ "аутострада пакла" и да је могућ нестанак муслиманског народа, сведок је схватио ка добронамерно упозорење.

Главни претрес на суђењу Караџићу у Хашком трибуналу данас је настављен са закашњењем од око сат времена због техничких проблема са опремом у судници.

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/26922/Tomi%C4%87%3A+Muslimani+otvarali+vatru+po+civilnim+ciljevima.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску